Задоволство за секоја пригода.
Состојки:
– 200 гр путер
– 2,5 дл црно кафе
– 4 јајца
– 150 гр чоколадо за готвење
– 300 гр брашно
– 175 гр шеќер
– 200 гр мелени ореви
-1 прашок за пециво
– прстофат сол
– 1/2 лажичка цимет
Подготовка:
Прво сварете го кафето и оставете го да се излади, а потоа растопете го путерот.
Додека путерот и кафето се ладат, измешајте ги сувите состојки. Чоколадото исечкајте го на ситни парчиња.
Чоколадото измешајте го со брашното, прашокот за пециво, мелените ореви, па додадете го шеќерот, солта и циметот.
Изматете ги јајцата во поголем сад, па измешајте ги со кафето и путерот.
Потоа во влажната смеса малку по малку додавајте ги сувите состојки и убаво соединете ги. Истурете ја смесата во калап обложен со хартија за печење.
Печете на 180 степени 35 до 40 минути. Ако користите вентилатор, не е потребно да ја загревате рерната.
Доколку ја немате таа опција, загрејте ја рерната на 160 степени и печете 35 до 40 минути.
Кога ќе се испече колачот, оставете да се излади и дури потоа исечете и послужете.