Кога станува збор за козјо млеко, тоа не само што е богато со хранливи материи, туку и доста вкусно, создава помалку воспаленија во организмот и лесно се вари. Сирењата од козјо млеко се многу популарни и вкусни, а се користат во различни јадења. Сепак, повеќето луѓе не сакаат да пијат козјо млеко. Дали знаете дека 65 проценти од светската популација пие козјо млеко? Има многу добар и интензивен вкус и е полн со хранливи материи како јаглехидрати, масти, калциум, фосфат, калиум, витамини Ц и Д.
Кога станува збор за кравјо млеко, тоа е млеко тешко сварливо и затоа многумина го избегнуваат. Богато е и со алергени и лактоза, што може негативно да влијае на дигестивниот и други системи.
Козјото млеко не само што е богато со хранливи материи, туку е и доста вкусно и создава помалку воспаленија во организмот, има помалку алергени и лесно се вари. И поради ова често е дел од различни диети. Покрај овие придобивки, козјото млеко има околу 30 проценти повеќе мононезаситени масни киселини.
Една од причините зошто луѓето купуваат помалку козјо млеко е неговата цена, тоа е многу поскапо од кравјото. Исто така, неговата достапност е проблематична, потешко е да се најде во продавниците. Од друга страна, кравјото млеко не е само ефтино, туку и лесно достапно.
Козјо млеко:
лесно сварливо,
помалку алергени,
помалку воспалително дејство,
висока содржина на калциум и протеини,
помага во намалување на холестеролот,
помага да се подобри квалитетот на кожата,
помага во апсорпцијата на хранливите материи.
Кравјо млеко:
Чаша кравјо млеко содржи околу 3,25% млечни маснотии. Има околу 149 калории и околу 7,9 гр маснотии и 4,6 гр заситени масти. Целото млеко е одличен извор на витамини А и Д, калциум, протеини и јаглехидрати. Добро е за коските, забите и мускулите, им помага на децата да растат, го подобрува здравјето на мозокот, помага при слабеење.