Кои замени за шеќер се здрави, а кои треба да избегнувате?
Кои замени за шеќер се здрави?
Засладувачите или замените за шеќер се неопходни за оние кои поради одредени болести мораат да ја исклучат употребата на традиционалниот шеќер. Како да знаете кои замени за шеќер се здрави, а кои да избегнувате?
Повеќето природни засладувачи имаат такви формули што не влијаат на нивото на гликоза во крвта. Ова е причината зошто природните замени за шеќер се многу подобри од вештачките засладувачи. Покрај тоа, треба да знаете дека користењето замени за шеќер не значи автоматски дека ќе изгубите тежина. Некои засладувачи имаат одреден број калории.
Meд
Медот е рангиран меѓу најдобрите природни замени за шеќер. Причината за тоа е неговата содржина на фруктоза, која е богата со витамин Ц и Б витамини, а содржи и калиум, калциум, магнезиум и железо. Секоја храна или производ можете да ја засладите со мед. Сепак, не го загревајте медот на температура повисока од 40 степени бидејќи ќе ги изгуби своите корисни својства. Покрај тоа, медот е калоричен, па можно е да се здебелите. Оние кои страдаат од кардиоваскуларни заболувања или алергии мора да бидат многу внимателни со консумирањето мед.
Јаворов сируп
Слаткиот сируп се прави од сокот на шеќерниот јавор. Сирупот е богат со антиоксиданси, цинк, витамин Б1 и калциум и е многу добар за имунолошкиот систем. Исто така го спречува развојот на клетките на ракот и го намалува ризикот од дијабетес. Слаткоста во сирупот е природна гликоза, која телото многу брзо ја апсорбира. Исто така, пожелно е да не се претера со овој сируп.
Фруктоза или овошен шеќер
Фруктозата не влијае значително на количината на гликоза во крвта и потоа се обработува во организмот без учество на инсулин. Ова е одлична природна замена за шеќер и е погодна и за оние кои страдаат од дијабетес. Сепак, фруктозата е послатка од белиот шеќер и богата со калории, па може да влијае на зголемувањето на телесната тежина.
Стевиа
Стевијата е еден од најздравите засладувачи. Содржи многу малку калории, а во сува форма ова растение е дури 20-30 пати послатко од белиот шеќер. Го нормализира крвниот притисок, помага при кардиоваскуларни заболувања и болести на дигестивниот тракт. Слатката трева е богата со витамини Б, Ц и Ф. Содржи фосфор, цинк, бакар, калиум, калциум и селен. Стевиа добро поднесува топлина и долгорочно складирање, па затоа често се користи во готвењето.
Замени за шеќер што треба да ги избегнувате
Повеќето вештачки замени за шеќер ќе му наштетат на вашето здравје наместо да ви помогнат. Ова е особено случај со следните засладувачи.
Аспартам
Аспартамот не го зголемува шеќерот во крвта и некои веруваат дека дијабетичарите би можеле да го користат. Сепак, мислењата на експертите се поделени во однос на неговиот ефект. Една група верува дека е сосема безбеден и предизвикува компликации кај луѓето со генетски проблеми. Друга група експерти верува дека предизвикува алергии, главоболки и несоница. Покрај тоа, постојат докази дека тие можат да промовираат формирање на малигни тумори.
Ацесулфам
Опасно е за цревата и може да предизвика алергии.
Се верува дека сахаринот предизвикува тумори во големи количини.
Ксилитол
Прекумерната употреба може да предизвика стомачни тегоби.
Цикламат
Некои студии сугерираат дека засладувачите предизвикуваат откажување на бубрезите.
Затоа, сега кога знаете кои замени за шеќер се здрави, не двоумете се. Но, за да не предизвикате контраиндикации, се препорачува да се консултирате со лекар.