Дома Здравје Кои замени за шеќер можете да ги користите?

Кои замени за шеќер можете да ги користите?

1034
0

Ако сакате да јадете помалку шеќер, можете да го замените со храна која е природно слатка. Можете да додадете испасирани банани или рендани јаболка во колачи, пијалоци, житарки и храна за бебиња.

Можете исто така да додадете неколку капки сок од портокал во преливите за салати за да избегнете да купувате додатоци исполнети со шеќер. Но, меѓу зеленчукот се кријат и природни засладувачи.

Ренданото цвекло ќе им даде богат, сладок вкус на чоколадните колачи и мафини, но можете да го додадете и во супи, сосови и смути. Истото важи и за морковите. Ако цвеклото и морковот ги исечете на тенки парчиња и ги испечете во рерна, ќе добиете слатка и здрава закуска.

Дури и млекото може да биде природен засладувач – кафето со млеко е помалку горчливо, а кај домашните чорби и чорби често се додава крем.

Нотка сол може да ја истакне и природната сладост на некои видови храна, особено свежото овошје.

Лесно пржениот кромид станува многу сладок
И покрај пикантноста, кромидот содржи и многу шеќер, а овој сладок вкус доаѓа до израз дури кога полека се пржи на тивок оган. Вака подготвениот кромид може да ги замени сосовите натоварени со шеќер, на пример, кечап.

Стевијата е дури 300 пати послатка од шеќерот
Растението стевиа се суши и се продава како природен засладувач. Не содржи калории и е 300 пати посладок од шеќерот. Има специфичен вкус на кој треба да се навикнете – најдобро е да почнете да го додавате во билните чаеви.

На цимет и ванила им треба помалку шеќер
Ванилата им дава на слатките јадења богата, слатка арома што не прави да забележите дека има помалку шеќер во нив. Слично е и со циметот, кој можете да го додадете во солени јадења – гулаш или сос од домати.

Рендани моркови

Може да го заслади сосот од болоњезе, но и колачи и мафини. Во колачите една третина од шеќерот заменете ја со мед, бидејќи поголеми количини би можеле да ја променат структурата.

Извор:24sata

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име