Причините за висок холестерол во крвта може да бидат многубројни – на пример, консумирањето премногу храна со висок холестерол, заситени масти и транс масти може да го зголеми ризикот од развој на висок холестерол.
Вишокот тежина и дебелината исто така може да го зголеми вашиот ризик. Други фактори на животниот стил кои можат да придонесат за висок холестерол се неактивноста и пушењето.
Вашата генетика може да влијае и на вашите шанси за развој на висок холестерол. Гените се пренесуваат од родителите на децата. Гените одредуваат како вашето тело ги обработува холестеролот и мастите. Ако вашите родители имаат висок холестерол, можеби сте изложени на поголем ризик да го имате. Други здравствени состојби, како што се дијабетес и хипотироидизам, исто така може да го зголемат ризикот од развој на висок холестерол и сродни компликации. Следниве 13 совети можат да ви помогнат да го задржите нивото на холестерол под контрола.
- Вклучете ленено семе во вашата исхрана. Лененото семе како дел од исхраната со малку маснотии има корисен ефект врз ризикот од кардиоваскуларни болести кај пациенти со висок холестерол.
- Неопходно е да се ограничи внесувањето на заситени и транс масти и холестерол преку храна од животинско потекло.
- Пред подготовка на живината треба да се отстрани кората бидејќи содржи значителни количини на холестерол.
- Ограничете го внесот на јајца, црн дроб, бубрези и мозок. Овие намирници се исклучително богати со холестерол.
- Не консумирајте повеќе од 2-4 јајца неделно, вклучувајќи ги и оние што се користат за подготовка на други јадења.
- Пред јадење, изладете ги пилешките, телешките и другите супи од месо во фрижидер додека маснотијата не стане цврста и не се издигне на површината, а потоа отстранете ја со лажица.
- Пред подготовка на црвеното месо, пожелно е да се отстранат сите видливи масти доколку веќе се консумира, но сепак да се даде предност на посното бело месо.
- Секогаш избирајте млеко и млечни производи со ниска содржина на млечни масти.
- Кога готвите тестенини, избегнувајте додавање масло, кога готвите ориз, избегнувајте додавање путер или маргарин, кога готвите пире од компири, избегнувајте додавање путер и полномасно млеко.
- Кога додавате маснотии во садот, дајте им предност на маслиново, масло од репка и сончогледово масло.
- Дневниот внес на холестерол не треба да надминува 300 mg или дури 200 mg (ако нивото на холестерол е значително покачено).
- Избегнувајте храна која е пржена, подобро е да ја подготвите со готвење или печење во рерна.
- Брзата храна и пекарските производи содржат транс масти кои го зголемуваат нивото на „лошиот“ ЛДЛ холестерол и го намалуваат нивото на „добриот“ ХДЛ холестерол.