Дома Здравје Како да го контролирате холестеролот со диета? 13 совети

Како да го контролирате холестеролот со диета? 13 совети

1018
0


Причините за висок холестерол во крвта може да бидат многубројни – на пример, консумирањето премногу храна со висок холестерол, заситени масти и транс масти може да го зголеми ризикот од развој на висок холестерол.

Вишокот тежина и дебелината исто така може да го зголеми вашиот ризик. Други фактори на животниот стил кои можат да придонесат за висок холестерол се неактивноста и пушењето.

Вашата генетика може да влијае и на вашите шанси за развој на висок холестерол. Гените се пренесуваат од родителите на децата. Гените одредуваат како вашето тело ги обработува холестеролот и мастите. Ако вашите родители имаат висок холестерол, можеби сте изложени на поголем ризик да го имате. Други здравствени состојби, како што се дијабетес и хипотироидизам, исто така може да го зголемат ризикот од развој на висок холестерол и сродни компликации. Следниве 13 совети можат да ви помогнат да го задржите нивото на холестерол под контрола.

  1. Вклучете ленено семе во вашата исхрана. Лененото семе како дел од исхраната со малку маснотии има корисен ефект врз ризикот од кардиоваскуларни болести кај пациенти со висок холестерол.
  2. Неопходно е да се ограничи внесувањето на заситени и транс масти и холестерол преку храна од животинско потекло.
  3. Пред подготовка на живината треба да се отстрани кората бидејќи содржи значителни количини на холестерол.
  4. Ограничете го внесот на јајца, црн дроб, бубрези и мозок. Овие намирници се исклучително богати со холестерол.
  1. Не консумирајте повеќе од 2-4 јајца неделно, вклучувајќи ги и оние што се користат за подготовка на други јадења.
  2. Пред јадење, изладете ги пилешките, телешките и другите супи од месо во фрижидер додека маснотијата не стане цврста и не се издигне на површината, а потоа отстранете ја со лажица.
  3. Пред подготовка на црвеното месо, пожелно е да се отстранат сите видливи масти доколку веќе се консумира, но сепак да се даде предност на посното бело месо.
  4. Секогаш избирајте млеко и млечни производи со ниска содржина на млечни масти.
  5. Кога готвите тестенини, избегнувајте додавање масло, кога готвите ориз, избегнувајте додавање путер или маргарин, кога готвите пире од компири, избегнувајте додавање путер и полномасно млеко.
  1. Кога додавате маснотии во садот, дајте им предност на маслиново, масло од репка и сончогледово масло.
  2. Дневниот внес на холестерол не треба да надминува 300 mg или дури 200 mg (ако нивото на холестерол е значително покачено).
  3. Избегнувајте храна која е пржена, подобро е да ја подготвите со готвење или печење во рерна.
  4. Брзата храна и пекарските производи содржат транс масти кои го зголемуваат нивото на „лошиот“ ЛДЛ холестерол и го намалуваат нивото на „добриот“ ХДЛ холестерол.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име