Дома Здравје Исхрана по претрпен срцев удар

Исхрана по претрпен срцев удар

1013
0

Исхрана по претрпен срцев удар

Храната богата со омега-3 масни киселини мора да биде вклучена во дневното мени, како лосос, бадеми, масло од тиква, ореви и лен.

Правилниот избор на храна игра важна улога .

Во опоравувањето по срцев удар голема улога игра исхраната, а некои намирници особено се препорачуваат за консумирање. Постои и диета која може да ги подобри кардиоваскуларните функции.

Поголема улога

За да закрепнете што е можно поскоро, важно е да знаете која е најдобрата диета по срцев удар. Правилниот избор на храна игра важна улога во закрепнувањето на пациентите по операцијата, особено по тешка дијагноза на срцев удар. Затоа диететиката и диеталната терапија треба да имаат поголема улога во превентивна и терапевтска смисла кога е здравјето во прашање.

Неколку работи се важни во исхраната, која е важна за закрепнување по срцев удар. Храната богата со омега-3 масни киселини мора да биде вклучена во дневното мени, како лосос, бадеми, масло од тиква, сина риба, ореви и семки од лен.

Намалете ги шеќерите

Исхраната богата со едноставни шеќери, која потекнува од индустриски добиена храна, како што се бисквити, слатки и грицки и концентриран скроб, како тестенини, леб и компири, треба да се намали.

Појадокот мора да биде хранлив и да се базира на цели зрна, како што се ‘рж, сусам, овес и ленено семе, како и овошје и млеко со малку маснотии. Овошјето секогаш може да се комбинира со подготвена храна, а ручекот треба да биде во форма на чорба на база на каша од јачмен и хељда со корен зеленчук и грав.

Исхраната мора да биде богата со антиоксиданси, како што се бобинки, рибизли, цреши, кои се богати со антоцијани, портокали, шипинки, домати, кои се богати со ликопен, боровинки, малини… Јаболката ги има во сите годишни времиња, а треба да бидете на дневното мени.

Лук

Доколку протромбинското време е продолжено, тогаш треба внимателно и умерено да се делува со големи количини на бобинки, но и со внесување на високи концентрации на лук и омега-3 масни киселини. Се препорачува поголем внес на омега-3 масни киселини, особено ако постои поголем ризик од формирање на згрутчување, но ако лицето е на антикоагулантна терапија, треба да се внимава.

Треба да избегнувате диета богата со лоши масти, како што се масни тврди сирења, маргарин, црвено месо, млечни производи и купени производи, како што се слатки и бисквити, и да јадете што повеќе пилешко, грав, грав, боранија, риба, грашок, леќа, наут и свежо урда.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име