Истражување: Една чаша од овој пијалок може да го намали ризикот од рак на дебелото црево
ОД ДЕЦА нè учат дека млекото содржи хранливи материи важни за здравјето на коските. Протеинот, калциумот, фосфорот, калиумот и витаминот Б12 во чаша млеко ја поддржуваат јачината и здравјето на коските, додека витаминот Д, кој често се додава во млекото купено од продавница, придонесува за апсорпција на калциум. Сепак, здравите коски не се единствената придобивка од млекото – истражувањата покажуваат дека редовното консумирање млеко може да го намали ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар, дијабетес тип 2, па дури и одредени видови на рак.
Додека млекото често се дискутира како потенцијален извор на воспаление, истражувањата покажуваат дека заситените масти во млечните производи не се толку штетни како оние во другите намирници. Клучот е индивидуалната толеранција – луѓето алергични на млеко или чувствителни на млечни производи може да доживеат воспалителни реакции.
Хроничното воспаление е поврзано со болести како рак, дијабетес и срцеви заболувања, а истражувањата покажаа дека млекото може да има заштитна улога, особено кога станува збор за колоректален карцином.
Големото истражување спроведено во Обединетото Кралство покажа дека редовното консумирање млеко го намалува ризикот од рак на дебелото црево за 17 отсто, благодарение на калциумот кој ги врзува жолчката и масните киселини во цревата и го намалува нивното потенцијално канцерогено дејство, пишува EatingWell.
За да се намали ризикот од рак на дебелото црево, се препорачува една чаша млеко дневно додека се избегнува алкохол и преработено месо, кои го зголемуваат ризикот од болеста. Исхраната богата со влакна и редовната физичка активност дополнително помагаат за одржување на здравјето на цревата.
Ако млекото не е опција, калциумот може да се добие преку друга храна: како јогурт, тофу, јаткасти плодови и збогатени пијалоци од растителна основа.