Американското здружение за кардиологија на својот годишен состанок ги објави прелиминарните резултати од истражувањето кои покажуваат дека луѓето кои јадат чили пиперки имаат здравствени придобивки кои им го продолжуваат животот.
Студијата истакна дека овие луѓе можат да сметаат на „значително намалување на ризикот од смрт од кардиоваскуларни болести или рак“.
Претходните истражувања покажаа дека чилито, плодот на разни тропски видови пиперки, како и некои европски, како храна може да делува како антиинфламаторно, антиоксиданс, против развој на рак, како и корисно за регулирање на нивото на холестерол и триглицериди во крвта.
Клучната состојка во чилито што доведува до тоа е капсаицинот, кој на чилиите им дава посебен жежок вкус и може да се најде во други сродни растенија.
Истражувачите дошле до овие податоци со статистичка анализа на дури 4.729 претходни студии, преку кои поминале низ здравствените извештаи на нешто повеќе од 570.000 луѓе од САД, Кина, Италија и Иран.
Досиејата на тие луѓе содржеле информации за нивната исхрана, вклучително и за нивната желба за лути пиперки или за тоа дека можеби никогаш нема да ги јадат.
После тоа, се покажа дека оние кои редовно јадат лути пиперки, во споредба со оние кои ретко или никогаш не ги јадат, имаат 26 отсто помали шанси да умрат од кардиоваскуларни болести, 23 отсто помали шанси да умрат од рак и 25 отсто умре од болест воопшто..
„Бевме изненадени кога откривме дека во претходно објавените студии, редовното консумирање на чили пиперки беше поврзано со севкупно намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести од сите причини и смртност од рак. Диететските фактори може да играат важна улога во целокупното здравје“, рече Бо. Ху, кардиолог од Кливленд и еден од авторите на студијата.
Сепак, д-р Ху предупреди дека точните причини и механизми кои би можеле да ги објаснат тековните податоци сè уште се непознати.
„Затоа, невозможно е да се каже дека поголема потрошувачка на поголеми количини чили пиперки ќе ви го продолжи животот и ќе ја намали смртноста, особено од кардиоваскуларни болести и рак. За да се потврдат овие прелиминарни извештаи, потребни се повеќе истражувања, особено во насока на добивање докази од различни и рандомизирани студии“, додаде тој.
Досега, тие не беа во можност да утврдат кои видови чили би можеле да бидат подобри во спречувањето на болести од некои други, а особено е мистериозно која точна состојка или состојки или дури и комбинација од состојки доведува до подобра отпорност на наведените болести.