Имунолог кој живеел 108 години раскажал што јадел секој ден: Совет за сите оние кои сакаат да бидат здрави и слаби
„Да живеете 100 години“, е желбата што сите често им ја посакуваме на нашите најблиски за нивниот роденден. Но, само имунологот Вилијам Френкланд знаеше да ги направи тие 100 години здрави и успешни 100 години.
Британскиот имунолог д-р Вилијам Френкланд живеел здрав и успешен живот цели 108 години. Умот му беше бистар, а телото му беше живо. Зад себе имаше 70 години неверојатна работа, каде отвори нова ера на разбирање и лекување на алергиските болести . Во соработка со еминентниот алерголог Артур Софер , Френкланд беше пионер во создавањето на антихистаминици , кои направија револуција во лекувањето на алергиите.
Научната активност на Френланд не беше ограничена само на алергологија. Тој даде значаен придонес во развојот на имунолошките серуми и вакцини, кои одиграа клучна улога во борбата против разни болести. Благодарение на неговите напори беа спречени многу смртни случаи и се подобри квалитетот на животот на огромен број пациенти.
„Свеж воздух, физичка работа и едноставна храна – тоа е она што формира силно тело уште од рана возраст“, тврди Вилијам Френкланд.
Тајните на долговечноста на Вилијам Френкланд
Френкланд строго се придржува до принципите на медитеранската исхрана , која е препознаена како една од најкорисните за здравје и долговечност . Еве што јадеше:
1) „Маслиновото масло е главен во мојата исхрана“, вели д-р Френкланд.
Дневно консумирал 2-3 лажици екстра девствено маслиново масло . Маслото е богато со мононезаситени масти и антиоксиданси, особено полифеноли, кои имаат антиинфламаторно дејство.
2) Риба и морска храна.
Д-р Вилијам јадеше мрсна риба 2-3 пати неделно. Неговите омилени типови:
Лосос: Богат со омега-3 масни киселини, кои го поддржуваат здравјето на срцето и мозокот.
Сардини : не само што содржат омега-3, туку и калциум за силни коски.
Скуша : извор на витамин Д, важен за имунитетот.
Аншоа : богати со селен, кој ја поддржува функцијата на тироидната жлезда.
3) Зеленчук и овошје.
Френкленд консумирал најмалку 5 порции разнобоен зеленчук и овошје дневно . „Се обидувам да го направам моето биро да изгледа како виножито“, се пошегува тој. Пример:
Темно зелен лиснат зеленчук (спанаќ, кељ): богат со фолна киселина и антиоксиданси.
Светло портокалови зеленчуци (моркови, тиква): содржат бета-каротин за здрави очи и кожа.
Бобинки (боровинки, малини): богати со антоцијани, кои ги поддржуваат когнитивните функции.
Агруми: извор на витамин Ц и флавоноиди.фото: Shutterstock
4) Производи од цело зрно.
Френкленд јадеше леб од цели зрна, кафеав ориз и овесна каша. „Влакната се храна за нашата микробиота “, рече тој. Целите житарки се исто така богати со витамини од групата Б и минерали.
5) Јаткасти плодови и семиња.
Френкленд јадеше по една рака ореви секој ден:
Ореви : Содржат омега-3 и антиоксиданси. Бадеми : Богати со витамин Е и магнезиум. Ленено семе : извор на лигнани кои имаат антиканцерогени својства.
И уште неколку принципи на исхрана и живот:
- „Никогаш не се прејадувам “, рече Френкланд. Тој го практикуваше јапонскиот концепт за полнење на желудникот до 80% .
- Френкланд си дозволи 1-2 чаши црвено вино неделно. „Ресвератролот во црвеното вино може да биде корисен, но само во умерени количини“, забележува тој.
- Научникот јадеше во исто време секој ден , што помага да се одржи стабилно ниво на шеќер во крвта и правилен деноноќен ритам.
- Физичка активност: „ Движењето е живот “, вели Френкленд. Неговиот режим вклучуваше дневни прошетки на свеж воздух (најмалку 30 минути), лесни вежби за сила за одржување на мускулната маса и градинарство кое комбинираше физичка активност и контакт со природата.
- Ментална активност : Френкланд секој ден посветувал одредено време на ова – читајќи научни списанија, решавајќи крстозбори и судоку, дискутирајќи за научни теории со колегите.
- Управување со стресот: „ Стресот е главниот непријател на долговечноста “, рече Френкланд. Неговите техники за управување со стресот вклучуваа:
Медитација (15 минути на ден).
Длабоко дишење.
Редовен здрав сон (7-8 часа на ден).
- Социјален ангажман: Френкланд одржуваше блиски врски со семејството и пријателите. „Социјалните врски се исто толку важни за здравјето како и добрата исхрана“, вели тој.
- Постојано учење: „Никогаш не престанувајте да учите“, советува Френкланд. Тој продолжува да учи нови области на науката , па дури и да ги совлада современите технологии.
- Позитивен став: „Оптимизмот и смислата за хумор се најдобри витамини“, се насмеа Френкленд. Тој се обидува да најде радост во секој ден и не се задржува на негативното.
Вилијам Френкланд нагласи дека тајната на долговечноста не лежи во еден фактор , туку во сеопфатниот пристап кон здравјето.
„Здравата исхрана, активниот начин на живот, интелектуалната стимулација и позитивниот став се клучот за долг и среќен живот “, заклучи тој.