Новото истражување покажа дека љубовта кон горчливите работи ја одредуваат гените.
Дали обожавате црно кафе? Тогаш веројатно сакате и темно, горчливо чоколадо, според новото истражување кое ја идентификува генетската основа за овие преференции, пренесува Хина. Таа генетска карактеристика може да ве поттикне кон добро здравје, според научникот Мерилин Корнелис, професорка по превентивна медицина на Медицинскиот факултет Фајнберг на Универзитетот Нортвестерн, како што објави Си-Ен-Ен. „Им кажувам на луѓето дека моето хоби е истражување на кафе“, рече Корнелис. „Тоа е жешка тема.
Зошто жешко? Бидејќи студиите покажаа дека умерените количини црно кафе – помеѓу три и пет шолји дневно – го намалуваат ризикот од одредени болести, вклучувајќи Паркинсонова болест, срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и неколку видови на рак.
Но, овие предности веројатно ќе бидат поизразени доколку кафето не содржи млеко, шеќер и други ароми кои ги додаваме, а кои не дебелеат. „Знаеме дека има се повеќе докази кои укажуваат на корисните ефекти на консумирањето кафе врз здравјето. Но, читајќи меѓу редови, секој што советува некого да консумира кафе обично треба да го советува да консумира црно кафе поради разликата помеѓу консумирање црно кафе и кафе со млеко и шеќер“, вели Корнелис.
„Едниот е природен, без калории. Другото може да додаде стотици калории, а влијанието врз здравјето може да биде сосема поинакво“, додаде таа.
Во претходните истражувања, Корнелис и нејзиниот тим открија дека гените може да влијаат на тоа зошто некои луѓе уживаат во повеќе шолји кафе дневно, додека други не. „Луѓето со одреден ген го метаболизираат кофеинот побрзо, па стимулативните ефекти побрзо исчезнуваат и тие мора да пијат повеќе кафе“, рече таа.
„Ова може да објасни зошто на некои луѓе не им пречи многу кафе во споредба со некој кој може да добие морници или да стане многу вознемирен по малку кафе“, додаде таа.
Во новото истражување објавено во списанието Nature Scientific Reports , Корнелис подетално ги анализирал типовите на пијат кафе, одвојувајќи ги љубителите на црно кафе од љубителите на крем и шеќер (и други адитиви). „Откривме дека оние кои пијат кафе кои имаат генска варијанта поврзана со побрз метаболизам на кофеинот претпочитаат горчливо, црно кафе“, рече Корнелис. „Исто така, ја пронајдовме истата генска варијанта кај луѓе кои претпочитаат чист чај пред засладен чај и горчливо темно чоколадо пред поблаго млечно чоколадо.
Но, има еден улов. Корнелис и нејзиниот тим не мислат дека претпочитањето има никаква врска со вкусот на обичното црно кафе или чај.
Наместо тоа, рече таа, луѓето со овој ген претпочитаат црно кафе и чај бидејќи го поврзуваат горчливиот вкус со зголемената ментална будност поради кофеинот. „Нашето толкување е дека овие луѓе ја поистоветуваат природната горчина на кофеинот со психостимулативно дејство“, рече Корнелис. „Тие учат да ја поврзуваат горчината со кофеинот и ефектот што го чувствуваат. Се научи“.
Истото важи и за претпочитањето темно пред млечно чоколадо, а таа додава: „Кога мислат на кофеин, мислат на горчлив вкус, па уживаат и во темно чоколадо“, вели Корнелис. „Можно е овие луѓе да се само многу подложни на ефектите на кофеинот, а исто така ова научено однесување е поврзано со друга горчлива храна“.
Темното чоколадо содржи малку кофеин, но многу повеќе од соединение наречено теобромин, познат стимулатор на нервниот систем поврзан со кофеин. Но, повеќе не е подобро кога станува збор за теобромин, како што покажуваат студиите – повисоките дози можат да го зголемат пулсот и да го нарушат расположението.
Темното чоколадо е исто така полно со калории, па ограничувањето на потрошувачката е добро за линијата.
Сепак, студиите покажуваат дека дури и мал залак темно чоколадо на ден може да придонесе за здравјето на срцето и да го намали ризикот од дијабетес. Ова е веројатно затоа што какаото содржи многу флаваноли – епикатехин и катехин – антиоксидантни соединенија познати за подобрување на протокот на крв. Други намирници кои содржат флаваноли вклучуваат зелен, улонг и црн чај, црвено вино, кељ; кромид, бобинки, агруми и соја.