Дома Твој готвач Идеални за петок: Мини пиците со туна се брз и вкусен оброк

Идеални за петок: Мини пиците со туна се брз и вкусен оброк

763
0

Идеални за петок: Мини пиците со туна се брз и вкусен оброк

Тестото поделете го на 4 дела на набрашнета површина и расукајте во тркалезни форми. Ставете го на подмачкан плех и обликувајте ги рабовите. Поделете го филот преку тестото и намачкајте го со масло. Печете 25 минути

Состојки:

За тестото:

200 гр брашно,

40 мл маслиново масло,

¼ коцка свеж квасец,

секој прстофат шеќер и сол

За полнење:

250 гр домати,

1 конзерва туна (185 g),

По 20 зелени и црни маслинки,

1 чешне лук,

2 лажици маслиново масло,

25 гр рендан пармезан,

магдонос за украсување

сол и црн пипер

Подготовка:

Растворете го квасецот со шеќер во 125 мл топла вода. Посолете, брашното и маслото и замесете мазно тесто. Ставете го на топло место да нарасне 15-20 минути. Загрејте ја рерната на 200 степени. Излупете ги доматите, извадете ги семките и исечкајте ги. Исцедете ја и исечкајте ја рибата. Измешајте го со маслинки, домати и лукот. Зачинете со сол и бибер. Тестото поделете го на 4 дела на набрашнета површина и расукајте во тркалезни форми. Ставете го на подмачкан плех и обликувајте ги рабовите. Поделете го филот преку тестото и намачкајте го со масло. Печете 25 минути, посипете со пармезан и украсете со сечкан магдонос

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име