Идеални за петок: Мини пиците со туна се брз и вкусен оброк
Тестото поделете го на 4 дела на набрашнета површина и расукајте во тркалезни форми. Ставете го на подмачкан плех и обликувајте ги рабовите. Поделете го филот преку тестото и намачкајте го со масло. Печете 25 минути
Состојки:
За тестото:
200 гр брашно,
40 мл маслиново масло,
¼ коцка свеж квасец,
секој прстофат шеќер и сол
За полнење:
250 гр домати,
1 конзерва туна (185 g),
По 20 зелени и црни маслинки,
1 чешне лук,
2 лажици маслиново масло,
25 гр рендан пармезан,
магдонос за украсување
сол и црн пипер
Подготовка:
Растворете го квасецот со шеќер во 125 мл топла вода. Посолете, брашното и маслото и замесете мазно тесто. Ставете го на топло место да нарасне 15-20 минути. Загрејте ја рерната на 200 степени. Излупете ги доматите, извадете ги семките и исечкајте ги. Исцедете ја и исечкајте ја рибата. Измешајте го со маслинки, домати и лукот. Зачинете со сол и бибер. Тестото поделете го на 4 дела на набрашнета површина и расукајте во тркалезни форми. Ставете го на подмачкан плех и обликувајте ги рабовите. Поделете го филот преку тестото и намачкајте го со масло. Печете 25 минути, посипете со пармезан и украсете со сечкан магдонос