Зошто треба да јадете есенско овошје и зеленчук? Најдобри се сезонските витамини
Грозјето и зелката ќе ве зајакнат со витамин Ц, тиквата со витамин А, крушата со влакна, а костенот со калиум кој ќе го регулира крвниот притисок.
Градските пазари се полни со сезонско овошје и зеленчук , па затоа е идеално време да ја збогатите вашата трпеза со овие намирници, бидејќи истражувањата покажаа дека луѓето кои уживаат во свежото есенско овошје се ментално и физички силни. Покрај прекрасните бои и мириси, оваа храна е и вкусна, па погледнете кои намирници треба да ги вклучите во вашето дневно мени.
Грозје
Грозјее многу хранлива енергетска храна. Извор е на витамин Ц, содржи фосфорна киселина и сите Б витамини освен Б12. Ова есенско овошје ја чисти крвта, го регулира варењето, ги отстранува масните наслаги од телото, ги смирува воспалителните процеси, ги намалува ревматските тегоби и кожните алергии. Дејствува како природен тоник за телото, го забавува стареењето или спречува деменција и болести на очите.
Круша
Крушата е богата со витамини и минерали и е едно од плодовите со најбогати влакна. Затоа се препорачува за луѓе кои имаат цревни проблеми и анемија. Крушата ретко предизвикува алергиски реакции, поради што се препорачува како прв овошен оброк за бебиња.
Тиква
Тиквата е симбол на есента. Има сочно месо со изразита портокалова боја, кое содржи голем број лековити состојки. Тоа е бета каротен, портокалов пигмент кој се претвора во витамин А во телото и служи како антиоксиданс. Покрај помалите количини на протеини и масти, тиквата содржи цела низа витамини, минерали и растителни влакна. Тиквата е идеална храна за луѓето кои имаат проблеми со желудникот и цревата.
Kостен
Костенот е намирница со висока енергетска вредност, содржи минерали и витамини од групите А, Б и Ц. Поради комбинацијата на калциум, фосфор и магнезиум, има исклучително влијание врз здравјето на коските и забите. Богата со минерали и витамини од групата Б, го промовира доброто здравје на нервниот систем и спречува невролошки промени и болести. Поради ниската содржина на натриум и високата содржина на калиум, тој е одличен во исхраната на луѓето кои страдаат од висок крвен притисок. Неговиот диуретичен ефект го прави погоден за луѓе со задржување на водата во телото.
Зелка
Зелкабогат е со витамин Ц, фосфор, железо, калиум и магнезиум. Одличен избор е и доколку сакате да ослабете, бидејќи 100 грама зелка содржи само 40 калории и 90 отсто вода. Богат е со целулоза, која го подобрува варењето и го чисти организмот. Свежата зелка како салата и нејзиниот сок има антивирусни и антибактериски својства.
Празот
Празот го намалува крвниот притисок и холестеролот, го зајакнува имунитетот и делува како природен антибиотик. Помага и при искашлување, ја смирува кашлицата и поволно делува при засипнатост, пневмонија и астма.