Дома Здравје Зошто треба да јадеме повеќе моркови?

Зошто треба да јадеме повеќе моркови?

820
0

Изненадувачки факти за морковот…

Морковот му обезбедува на нашето тело многу здравствени придобивки, ги обновува оштетените клетки, ја одржува кожата здрава, е добар антисептик за исекотини, го зачувува видот, го регулира крвниот притисок…

Дали знаевте дека зеленчукот што не го сецкаме пред да го готвиме содржи 25% повеќе антиканцерогени состојки отколку зеленчукот што прво се сече, а потоа се готви?

Покрај задржувањето на хранливите материи, целиот варен зеленчук има многу подобар вкус. Целиот варен морков не ги ослободува сите нивни шеќери во водата, така што задржува малку сладок вкус . Откриваме кои други интересни приказни се поврзани со оваа храна…

Интересни факти за морковите…

Ако се јадат сурови моркови, телото ќе биде заситено со калиум, калциум, железо и цинк, кои делумно се губат со готвење.Морковот прво се одгледувал за лисјата и семето, а не за коренот, што денес е омилена храна.

Морковите првично биле бели, виолетови и црни, а денешната боја е создадена со селективно одгледување во Холандија за да му се оддаде почит на кралското семејство „House of Orange“ во портокалова боја. Холтвил, место во Калифорнија, се нарекува главен град на морковите во светот и во чест на оваа храна тие одржуваат фестивал секоја година.Само една рака моркови е доволен зеленчук што треба да го земате во текот на денот.

Морковот е еден од најдобрите извори на витамин А кој е важен за здравјето на коските, забите, видот и кожата. Морковот содржи големи количини шеќер, поради што е познат како најдобрата закуска што ќе ви даде енергија.

За време на животот, едно лице јаде во просек 10.866 моркови. Една чаша млеко содржи иста количина на калциум како 9 моркови.Важно е да се додаде дека истражувањата откриле дека овој зеленчук е богат со алфа-каротин, делуваат како антиоксиданти, спротивставувајќи се на развојот на канцерогени болести.

Морковот е богат со витамини А и Ц во форма на бета-каротен познат по стимулирање на производството на бели крвни зрнца, што пак му помага на организмот во борбата против клетките на ракот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име