Дома Здравје Зошто е здраво да се јаде луто почесто? Тој што јаде лута...

Зошто е здраво да се јаде луто почесто? Тој што јаде лута храна живее подолго

7289
0

Зошто е здраво да се јаде луто почесто? Тој што јаде лута храна живее подолго

Зачинетата храна е одговорна за помал процент на рак, срцеви и белодробни заболувања, тврдат научниците…

Луѓето кои редовно јадат зачинета храна имаат шанси да живеат од десет до 14 проценти подолго од другите, тврди меѓународен тим на научници. Тие веруваат дека биоактивната состојка на лутите зачини – капсаицинот, која добро влијае на здравјето.

Оваа состојка ја има во чили, феферони и кајен пипер, а колку повеќе содржат, толку се полути.

За да ги поткрепат своите тврдења, истражувачите запознаа доброволци кои се согласија да бидат искрени за нивното здравје и навиките за исхрана. Тие одговараа на прашања за тоа колку пати неделно јадат зачинета храна, какви лути зачини користат и во каква форма, дали јадат повеќе свежи или суви пиперки, дали повеќе сакаат лут сос.

Речиси половина милион луѓе на возраст меѓу 30 и 79 години учествуваа во ова големо десетгодишно истражување спроведено од Универзитетот Харвард. На крајот проучувале колку испитаници починале и каква е општата здравствена состојба на останатите испитаници. Резултатите покажале дека испитаниците кои рекле дека јадат зачинета храна еднаш или двапати неделно живеат десет отсто подолго од оние кои не јадат.

Најмалку два пати неделно

Без разлика дали се мажи или жени, здравјето најдобро го служеле оние во чија чинија имало зачинета храна два до седум пати неделно. Зачинетата храна е одговорна, велат, за помал процент на рак, срцеви и белодробни заболувања, пишува „Текли“.

Чили, феферони и кајен пипер се лути пиперки од семејството пиперки. Добри се за поттикнување на варењето, а состојката капсаицин е одговорна и за намалување на чувството на болка. Имено, научниците од Харвард неодамна дошле до заклучок дека оваа состојка во комбинација со лидокаин (локален анестетик) успешно ја отстранува болката и не предизвикува вкочанетост и вкочанетост на мускулите, а исто така го стимулира ослободувањето на ендорфин во мозокот, што се рефлектира во подобро расположение..

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име