Слатките колачиња одлично се комбинираат со секој пијалок.
За тестото:
500гр брашно
1 кесичка прашок за пециво
1 лажица мед
1 лажица цимет
1 лажица мелени бадеми
2 јајца
100 гр шеќер
125 гр путер
1 кесичка ванилин шеќер
Подготовка:
Измешајте прашок за пециво, цимет, мелени бадеми и брашно. Во посебен сад измешајте ги јајцата, медот, шеќерот, путерот и ванилиниот шеќер десет минути.
Потоа додадете мешавина од брашно, бадеми, прашок за пециво и цимет. Измешајте сè во хомогена и компактна смеса. Завиткајте во фолија и ставете го во фрижидер околу 30 минути.
Потоа на малку набрашнета површина развлечете го тестото тенко и со калап извадете ги формите.
Се редат во плех обложен со хартија за печење и се пече 10 минути на 180 степени.