Многумина ги земаат за да го подобрат варењето, но дали знаевте дека сливите не се добри само за варење, туку и за јачина на коските? Експертите потврдија дека го намалува ризикот од остеопороза. Остеопорозата е исклучително непријатна болест која се карактеризира со намалување на густината на коските и доведува до нивна кршливост.
Остеопорозата е исклучително непријатна болест која се карактеризира со намалување на густината на коските и доведува до нивна кршливост. Важно е да се напомене дека ризикот од развој на болеста е поголем кај жените отколку кај мажите. Всушност, остеопорозата, а со тоа и фрактурите на коските, се особено опасни за жените постари од 50 години.
Според лекарите, тоа се должи на фактот што по почетокот на менопаузата, концентрацијата на женскиот полов хормон естроген во женското тело се намалува, а поради хормоналната нерамнотежа се зголемува ризикот од развој на тешко воспаление во случај на повреда. .
Неодамна, американските научници од Државниот универзитет во Пенсилванија идентификуваа храна која може значително да го намали ризикот од развој на остеопороза. Најдоброто нешто е што е евтин и многу ефикасен во спречување на проблеми со коските. Станува збор за суви сливи. Тие се многу богати со полифеноли – природни супстанции со силни антиоксидантни и антиинфламаторни својства. Претходните студии покажаа дека полифенолите го намалуваат воспалението во коскените клетки и ги штитат од оксидативен стрес (оштетување од слободните молекули на кислород).
Така, научниците тестирале колку секојдневното консумирање на ова овошје влијае на женското тело. Во експериментот учествувале само жени над 50 години со висок ризик од остеопороза и биле поделени во три групи. Едната група јадела околу шест сливи дневно во текот на една година, другата група јадела двојно повеќе, а контролната група воопшто не јадела сливи.
По некое време, анализата на крвта покажа дека жените кои јаделе сливи секој ден цела година имале значително пониски нивоа на воспаление од оние во контролната група. Заклучокот на научниците е дека за да се намали ризикот од остеопороза, доволно е жените во постменопауза да јадат само една шака суви сливи дневно.
Постои уште една студија која покажа дека редовното консумирање сливи може да го подобри здравјето на коските поради високата содржина на пребиотици, кои позитивно влијаат на растот на корисната цревна микрофлора.