Ги зајакнува коските, ја штити кожата и функцијата на дигестивниот систем…
Морковите „добија слава“ поради високата содржина на витамин А – микроелемент поврзан со здравјето на очите. Сепак, нутриционистите велат дека овој зеленчук треба редовно да го консумирате, бидејќи има бројни други здравствени придобивки.
Иако грицкањето еден или два моркови нема веднаш да ви даде „соколови очи“, комбинацијата на хранливи материи од овој зеленчук секако има влијание врз целокупното здравје на очите.
„Иако е точно дека витаминот А влијае на здравјето на очите, важно е да се забележи дека придобивката е специфична за намалување на ризикот од ноќно слепило (отежнато гледање при услови на слаба осветленост) и одредени болести на очите “, вели диететичарот Лорен Манакер.
Меѓутоа, витаминот А, освен што е добар за зачувување на видот, има влијание и врз превенцијата од рак. Особено, морковите се проучувани за нивните ефекти, меѓу другото, на ракот на дојката, дебелото црево и простатата.
Една анализа од 2018 година покажа дека поголемото внесување на моркови е поврзано со намален ризик од рак на дојка, додека студија од 2020 година на над 57.000 луѓе покажа дека морковите може да штитат од рак на дебелото црево.
„Морков со нормална големина содржи 1,7 грама влакна, што е 5 до 7,6 отсто од дневните потреби на една личност за влакна. Тоа значи дека морковите имаат позитивно влијание врз здравјето на цревата и дигестивниот систем “, рече Еди Ридс.
Освен за витка линија, морковите се добри и за здрав тен.
„Иако податоците од истражувањето сè уште се обработуваат и потребни се поконкретни анализи, постојат докази кои сугерираат дека јадењето каротеноиди може да заштити од оштетување на сонцето “, тврди Манакер.
„Морковот е природен извор на каротеноиди и затоа може да помогне во заштитата на кожата од оштетување на сонцето. Покрај тоа, морковите содржат витамин Ц, кој може да помогне во создавањето на колаген “, додаде Манекер.
Низок гликемиски индекс
„Морковите традиционално не се познати по нивните придобивки за здравјето на коските, но тие нудат значителни количини на две хранливи материи, калциум и витамин К, кои ги поддржуваат коските “, вели Триста Бест, диететичар и мајстор за јавно здравје.
Една чаша моркови содржи 40 милиграми калциум (четири проценти од препорачаната дневна доза) и 15,8 микрограми витамин К (17,5 проценти од дневната препорака за жени и 13,2 проценти за мажи).
Конечно, експертите наведуваат дека не треба да се плашите од шеќерот од морковот бидејќи тие имаат низок гликемиски индекс.
„Морковите содржат природни шеќери, па оттука и нивниот сладок вкус“, објаснува Ридс.
„Меѓутоа, тие имаат понизок гликемиски индекс бидејќи имаат релативно помало количество шеќер и калории додека се богати со растителни влакна. Ова го прави резултатот за ГИ од околу 39. Ова веројатно нема да предизвика скок на шеќер кај пациенти со дијабетес “, заклучува Ридс. .