Здраво и вкусно: Подгответе зимница од лук, вистински специјалитет!
Во земјите на Балканот отсекогаш се посветувало многу внимание на подготовката на зимската храна, а ретко која куќа немала барем една тегла кисели краставички или ајвар.
Тој тренд е доста променет, делумно поради недостаток на време, делумно поради фактот што тегла купени кисели краставички е речиси поевтина отколку самите да ги киселиме.
Но, има интересни рецепти кои не можат да се купат, а еден од нив е сигурно киселиот лук.
Потребни состојки:
Чаша бел вински оцет
Лажичка сол
Половина лажичка шеќер
Мајчина душица
Неколку зрна пиперка
Тегла излупени чешниња лук
Подготовка:
Во помал сад загрејте ги оцетот, шеќерот и солта, па оставете да зоврие, додајте ги зачините и додека е жешко, прелијте ги чешнињата лук кои густо сте ги наредени во претходно стерилизирана тегла.
Теглата добро затворете ја и чувајте ја на собна температура до два месеци.
Вака киселиот лук најдобро одговара како салата со ладно мезе, но слободно можете да најдете друга креативна употреба за него.