Дома Твој готвач Здраво и вкусно: Подгответе зимница од лук, вистински специјалитет!

Здраво и вкусно: Подгответе зимница од лук, вистински специјалитет!

301
0

Здраво и вкусно: Подгответе зимница од лук, вистински специјалитет!

Во земјите на Балканот отсекогаш се посветувало многу внимание на подготовката на зимската храна, а ретко која куќа немала барем една тегла кисели краставички или ајвар.

Тој тренд е доста променет, делумно поради недостаток на време, делумно поради фактот што тегла купени кисели краставички е речиси поевтина отколку самите да ги киселиме.

Но, има интересни рецепти кои не можат да се купат, а еден од нив е сигурно киселиот лук.

Потребни состојки:

Чаша бел вински оцет

Лажичка сол

Половина лажичка шеќер

Мајчина душица

Неколку зрна пиперка

Тегла излупени чешниња лук

Подготовка:

Во помал сад загрејте ги оцетот, шеќерот и солта, па оставете да зоврие, додајте ги зачините и додека е жешко, прелијте ги чешнињата лук кои густо сте ги наредени во претходно стерилизирана тегла.

Теглата добро затворете ја и чувајте ја на собна температура до два месеци.

Вака киселиот лук најдобро одговара како салата со ладно мезе, но слободно можете да најдете друга креативна употреба за него.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име