За слатки и солени кифлички, лепчиња, пица… ЛУДО ТЕСТО успева секој пат, а може да ви трае и до 7 дена
Со т.н Нема грешка со лудо тесто , бидејќи можете да го користите и за слатки и за солени рецепти.
Од лудото тесто можете да направите слатки и солени лепчиња, лепчиња, пржени…
Ако правите домашни кифлички , пити, пица, најважно е тестото да биде добро.
Кога станува збор за т.н лудо тесто , универзално е, секој пат убаво излегува, може да стои до 7 дена во фрижидер, а ќе го користите за разни рецепти!
Компоненти:
килограм брашно
1 прашок за пециво
1 лажица сол
100 мл масло
400 мл јогурт
250 мл млеко
1 свежа коцка квасец
2 лажици шеќер
2 јајца
Лудо тесто лесно се подготвува, а ќе го користите и за солени и слатки јадења
Подготовка:
Во топлото млеко додадете квасец, шеќер и две лажици брашно. Промешајте добро да се растопи.
Во друг сад измешајте ги останатите состојки, а кога ќе нарасне квасецот, истурете го во средината на брашното.
Месете додека не се изедначи и по потреба додадете уште брашно (ако е уште лепливо).
Тестото ставете го во кесичка што сте ја подготвиле и можете да го посипете со малку брашно и да го измазните за да не се залепи. Исцедете го целиот воздух од кесичката и ставете го во фрижидер каде што може да остане до 7 дена.
Пред да започнете со месење, оставете го на топло место најмалку еден час.
Можете да направите слатки и солени кифлички, база за пица, лепчиња, пилиња, пржени…