Јаболковиот оцет е докажан сојузник во случај на бројни здравствени проблеми, но како правилно да го пиете?
Јаболковиот оцет долго време се користи за подготовка на оброци, како и природен лек, за различни намени. Познато е дека го забрзува слабеењето, го олеснува варењето, го намалува ризикот од развој на рак и срцеви заболувања и е многу корисен за дијабетичарите .
Сепак, иста количина на јаболков оцет не е толку ефикасна во различни случаи.
За контрола на гликозата во крвта
Јаболковиот оцет често се споменува како одлично средство за природно стабилизирање на нивото на шеќер во крвта , особено кај луѓе на кои им е дијагностицирана отпорност на инсулин.
Кога се зема пред оброк со многу јаглехидрати и растителни влакна, оцетот го забавува празнењето на желудникот и спречува нагло скок на шеќерот, а исто така ја подобрува чувствителноста на клетките на инсулин.
За работите да бидат уште подобри, за овој ефект е доволна мала количина – четири лажички јаболков оцет (околу 20 милилитри) пред оброк се доволни за да не скокне значително нивото на шеќер после оброк. Треба да се помеша со малку вода и да се конзумира непосредно пред јадење.
За синдром на полицистични јајници
Оваа состојба се смета за многу честа појава во светот: се верува дека една од 15 жени во светот има синдром на полицистични јајници ! Некои од симптомите се: нередовна менструација или нивно целосно отсуство, зголемена влакнест, стерилитет, дебелина, акни и мрсна кожа, проретчена коса во предниот дел на главата и опаѓање на косата. Покрај тоа што е задолжително да се јавите на лекар поради овие симптоми, задолжително разговарајте со него за тоа кои промени во исхраната ќе помогнат за нивно ублажување.
Според тримесечното истражување на научниците од Медицинскиот универзитет Шига во Јапонија, жените кои пијат една лажица јаболков оцет (околу 15 милилитри) со 100 милилитри вода веднаш по вечерата имаат подобро ниво на хормони и поредовни менструални циклуси.
За слабеење
Научно е докажано дека јаболковиот оцет е ефикасен сојузник за слабеење , бидејќи го продолжува чувството на ситост. Студијата на јапонскиот Централен истражувачки институт покажа дека консумирањето една до две лажици (15 или 30 милилитри на ден) во текот на три месеци помага да се „изгубат“ 1,2 до 1,7 килограми. Освен тоа, луѓето кои пиеле по две лажици дневно имале двојно подобри резултати од учесниците во студијата кои не пиеле јаболков оцет!
За подобро варење
Многу луѓе пијат јаболков оцет пред оброците богат со протеини за да го олеснат варењето , а експертите објаснуваат дека тој ја зголемува киселоста на желудникот, што му помага на телото да произведе повеќе пепсин, ензим кој ги разградува протеините.
Според медицинскиот портал Healthline , луѓето кои пијат јаболков оцет консумираат една до две лажици (15 или 30 милилитри) со чаша вода пред оброците за да го подобрат квалитетот на варењето , но се уште е потребно темелно истражување за да се потврди оваа доза како валидна.