Турските лебници се многу популарни и вкусни, па ако не сте биле во Турција, обидете се да ги направите дома.
Состојки:
400 гр брашно
250 мл млеко
20 гр свеж квасец
2 супени лажици маслиново масло
1 лажица шеќер
1 лажичка сол
1 жолчка од јајце
сусам и црн сусам
Подготовка:
- Квасецот се раствора во млако млеко со шеќер и се остава да нарасне.
- Брашното се просејува и се додава додадениот квасец и маслото.
- Тестото се замесува со раце додека не стане еластично, па се остава да одмори.
- Тестото поделете го на два дела и развлечете го со раце.
- Се става во тавче, се премачкува со жолчка и се посипува со црн сусам и сусам.
- Се пече во рерна загреана на 220 степени околу 20 минути.