За долг живот: Секогаш јадете ја оваа салата, нема ништо поздраво од неа
Ако сте пропуштиле кисела зелка, сега е време да го пробате ова!
Нашите баби и дедовци ја имаа оваа храна на менито секој ден во зимските денови
Предноста на киселата зелка лежи во високиот процент на витамин Ц. Тоа не е се. Киселата зелка е популарна против мамурлак, добра за здравјето на телото. Само 100 грама кисела зелка содржи 20 милиграми витамин Ц.
Ја зајакнува имунолошката одбрана и го спречува предвременото стареење на клетките и ткивата. Киселата зелка содржи и витамини А, К и комплексни витамини од групата Б. Овие супстанции спречуваат бројни гастроинтестинални патологии (на пример, чир на желудникот и дуоденумот).
Киселата зелка го намалува холестеролот во крвта и ја спречува појавата на малигни клетки. Одличен е како диететски производ бидејќи содржи тартронска киселина која го спречува создавањето на масни наслаги.
Киселата зелка е поздрава од свежата
Рецепт:
Неопходно е:
- 2 глави зелка
- 6 големи моркови
- сол (40 g на 1 кг зеленчук)
- вода
Подготовка:
Изрендајте ја зелката, а потоа и морковот. Измешајте го зеленчукот и ставете го во пластичен поголем сад. Ред зеленчук, па ред сол.
Потоа прелијте ја зелката со вода, колку да ја покрие. Зеленчукот притиснете го со капак, а потоа со камен за убаво да се скроти.
Потоа оставете го да кисне. Проверете по неколку дена, ако се појави пена на зелката, подигнете ја.
Кога ќе се закиселат зелката и морковот, послужете ја салатата. Нема поздрав оброк од овој!