Зачини кои ја забрзуваат циркулацијата
Вежбањето, шетањето, домашните работи, но и оброците со одредени намирници ја зголемуваат телесната температура…
Кога ви е ладно , најбрзо ќе се загреете со забрзување на циркулацијата . Тоа можете да го направите – со вежбање, пешачење, домашни работи, но и со јадење.
Топлата супа или супа, чајот, дури и кафето можат брзо да не загреат, но одредени зачини уште побрзо.
Рузмарин
Рузмарин n, свеж или сушен, може да се додаде во многу јадења – одлично оди со печена риба и бело месо, со зеленчук на скара, но можете да го прелиете и со топла вода и да го пиете како чај.
Маслото од рузмарин, како и кремите кои го содржат, исто така ќе ја забрзаат циркулацијата.
Ѓумбир
Изрендајте една кафена лажичка од овој корен, прелијте ја со топла вода, испијте ја и за само неколку минути ќе се стоплите. Освен во овој рецепт, во зелената салата можете да додадете и ѓумбир, да го изрендате на изматени јајца или намаз со сирење, но само ако ви се допаѓа зачинета.
Чили
Топлината на овој зачин може и да ве поти, но не претерувајте. Зачинете го јадењето со него и брзо ќе ја почувствувате топлината. Некои го додаваат и во топлото чоколадо, особено во овие студени денови.