Дома Здравје Зачини за концентрација, меморија и добро здравје

Зачини за концентрација, меморија и добро здравје

270
0

Зачини за концентрација, меморија и добро здравје
Ароматичните и вкусни растенија и зачини отсекогаш биле важни за здравјето на луѓето. Тие се ценети со векови, како поради нивните лековити својства, така и поради нивниот вкус, а современите истражувања утврдиле бројни здравствени придобивки.


Постојат неколку зачини кои можат да ни ја подобрат меморијата и концентрацијата, вели д-р Брендон Крафорд, невролог, специјализиран за болести на мозокот.

Цимет

Популарен зачин, го има во сите видови рецепти и колачи. Содржи соединение наречено цинамалдехид, кое му дава лековити својства.

Циметот е извор на антиоксиданси, кои се важни за зачувување на нашите нерви и штитат од стрес. Оваа билка го регулира нивото на шеќер во крвта, што е важно за одржување на когнитивните функции и спречување на невродегенеративни болести“, вели д-р Крафорд.

Помага во борбата против воспалението, а го намалува холестеролот и триглицеридите во крвта.

Може да го намали и нивото на шеќер во крвта бидејќи го забавува разградувањето на јаглехидратите во дигестивниот тракт. Нутриционистите препорачуваат една лажичка цимет дневно, или околу 1,5 грама.

Жалфија

Може да ја подобри меморијата и некои од нашите мозочни функции. Името го добило од латинскиот збор salvere, што значи „да се спаси“.

Во средниот век жалфијата била широко користена како многу лековита билка, а во некои делови од светот се сметало дека е добра за спречување на чумата.

Неодамнешните истражувања покажуваат дека жалфија може да ја подобри функцијата на мозокот и меморијата, особено кај луѓето со Алцхајмерова болест.

Алцхајмеровата болест е придружена со намалување на нивото на ацетилхолин, а жалфија го спречува разградувањето на ацетилхолинот.

Во четиримесечна студија на 42 испитаници со благи симптоми на Алцхајмерова болест, тие покажаа дека екстрактот од жалфија обезбедува одредени подобрувања во функцијата на мозокот.

Други студии, исто така, покажаа дека жалфија може да ја подобри меморијата кај здрави луѓе, и млади и стари.

Ѓумбир

Ѓумбирот е популарен зачин кој се користи во неколку форми на алтернативна медицина. Се користи за гадење, а има и антиинфламаторни својства. Се користи и во алтернативна медицина.

Истражувањата постојано покажуваат дека само еден грам ѓумбир може успешно да ги лекува особено утринските мачнини. Исто така често се користи за ублажување на болката.

Едно истражување во кое се вклучени луѓе изложени на ризик од рак на дебелото црево покажа дека два грама екстракт од ѓумбир дневно го намалуваат ризикот од воспаление на дебелото црево.

Други истражувања покажаа дека мешавината од ѓумбир, цимет, мастика и масло од сусам ја намалува болката и вкочанетоста кај луѓето со остеопороза. Некои веруваат дека има сличен ефект на аспирин или ибупрофен.

„Познат по своите моќни антиинфламаторни својства, ѓумбирот може да ја подобри и когнитивната функција со намалување на воспалението и оксидативниот стрес. Помага во рамнотежата на невротрансмитерите и ја подобрува концентрацијата“, истакна докторот.

Куркума

Куркумата е зачин кој се добива од коренот на растението Curcuma longa.

Има специфична светло портокалова боја, а се користи во готвењето, медицината и како додаток. Популарен е поради состојката куркумин, која има силни антивоспалителни и антиоксидантни својства. Ги стимулира сопствените антиоксидантни ензими на телото. Позитивно делува на зглобовите, простатата, висок притисок, депресија, се користи и за имунитет, кожа, слабеење.

Куркуминот како антиинфламаторно средство речиси може да се спореди со антиинфламаторните лекови.

Куркумата може да помогне да се намали воспалението и оксидативното оштетување во мозокот – фактори често поврзани со состојби како Алцхајмерова болест.

„Куркуминот го зголемува нивото на мозочниот хормон BDNF, кој го зголемува растот на нови неврони и се бори со различни дегенеративни процеси во мозокот“, вели д-р Брендон Крафорд, невролог кој се занимава со болести на мозокот.

Студиите сугерираат дека може да ја подобри функцијата на мозокот кај Алцхајмерова болест, да го намали ризикот од срцеви заболувања и рак и да го олесни артритисот.

Морско оревче

Мускатното оревче може да ја подобри меморијата и да спречи дегенерација на нервните патишта.

Мускатното оревче го подобрува расположението, што може да придонесе за психичката состојба“, додал докторот.

Црн пипер

Обично се комбинира со куркума за добро здравје на мозокот.

„Пиперинот, кој се наоѓа во црниот пипер, може да ја зголеми апсорпцијата на куркумин до 2.000 проценти. Оваа комбинација не само што ги подобрува придобивките од куркуминот за мозокот, туку помага и за подобрување на варењето и апсорпцијата на хранливи материи, што е многу важно за менталното здравје “, рече тој. е д-р Брендон Крафорд, невролог кој е специјализиран за болести на мозокот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име