Запишете го рецептот и не го менувајте: Штрудла со ореви полна со фил, мека и вкусна – ќе ја сака семејството
Лесно се прави, мека е и на третиот ден, а неговиот вкус гарантира дека вашето семејство и гостите редовно ќе го бараат
Штрудлата со ореви е деликатес што ќе ги освои срцата на сите, дури и на најпребирливите. Овој деликатес се подготвува едноставно, а ќе добиете сочен и вкусен десерт.
Состојки:
450 гр брашно
20 гр свеж квасец
300 мл топло млеко
50 гр путер
3 лажици шеќер
3 лажици масло
1 жолчка од јајце
За полнење:
300 гр мелени ореви
150 гр шеќер
1 ванилин шеќер
100 мл млеко
Подготовка:
Во тенџере изматете ги жолчките, додадете шеќер, масло, путер и млеко. Се става на тивок оган да се растопи и се додава издробениот квасец и брашното (оставете околу 100 гр.).
Измешајте, покријте и оставете да нарасне еден час на топло место или додека смесата не се удвои во големина. Потоа додадете го остатокот од брашното, замесете, поклопете и оставете да отстои 15 минути. Тестото се става на набрашнета површина и се замесува. Ако ви се лепи за раце, додадете малку брашно, но тестото мора да биде меко. Покријте го со тавче да не се залепи и оставете го да отстои уште еден час.
За филот се мешаат оревите со шеќерот и ванилиниот шеќер и се додава топлото млеко по малку. Смесата не треба да биде ретка, па не мора да го користите целото млеко. Нараснатото тесто поделете го на 2 или 3 дела во зависност од должината на плехот и развлечете го со сукало до дебелина од 1 см. Намачкајте го филот и свиткајте во ролна. Наредете ги штрудлите во намрсен плех и печете во загреана рерна на 200 степени 40-50 минути или додека штрудлата не порумени. Кога ќе се излади, по желба посипете со шеќер во прав.