Занемарена храна која е фантастична за срцето, крвниот притисок, холестеролот
Семките од сусам се одличен извор на влакна кои го одржуваат дигестивниот систем и срцето здрави, а преполни се со есенцијални витамини и минерали и се одлични за целокупното здравје.
Минералите како калциум, бакар и магнезиум во сусамот го поддржуваат вашиот имунолошки и нервен систем, ги зајакнуваат вашите коски и го намалуваат воспалението. Покрај тоа, високата концентрација на незаситени масни киселини содржани во сусамот помага да се намали холестеролот. Може да помогне во превенција од срцеви заболувања и мозочен удар, пишува Zapodzena.rs .
Здравствени придобивки од семето од сусам
Семето од сусам има висока хранлива вредност и нуди повеќекратни здравствени придобивки кои се поврзани со превенција на болести и подобрување на постоечките здравствени состојби, вклучувајќи висок холестерол, остеопороза, висок крвен притисок и артритис. Доколку редовно ги користите во исхраната, резултатите сигурно нема да изостанат, пишува N1info.rs.
Добар извор на влакна
Без оглед на тоа дали трупот е отстранет или оставен недопрен, сусамот е добар извор на диетални влакна. Но, целото семе од сусам е подобар извор на влакна здрави за срцето. Луѓето кои јадат повеќе влакна имаат 15 до 30 отсто помал ризик од прерана смрт од која било причина или од срцеви заболувања отколку оние кои јадат премалку влакна, според мета-анализата на речиси 40-годишното истражување објавено во списанието Lancet.
Јадењето храна богата со влакна е поврзана со 16 до 24 проценти помала веројатност за срцеви заболувања, мозочен удар, дијабетес тип 2 и рак на дебелото црево.
Содржи голема количина на бакар и калциум
Ова се две основни, хранливи состојки кои се наоѓаат во семето од сусам. На вашето тело му треба бакар за извршување на важни функции, вклучително и создавање енергија, сврзно ткиво и крвни садови, според Националниот институт за здравје.
Бакарот исто така помага во поддршката на вашиот имунолошки и нервен систем. Калциумот е исто така важен за силни коски и за здравјето на вашето срце, мускули и нерви, велат експертите од клиниката Мајо. Некои истражувања, исто така, сугерираат дека калциумот, со витамин Д, може да заштити од рак, дијабетес и висок крвен притисок, но потребни се повеќе студии за да се докаже ова.
Но, недоволното внесување на калциум во вашата исхрана може да доведе до губење на коскената маса, фактор на ризик за остеопороза.
Семето од сусам содржи здрави растителни лигнани
Со или без трупот, семето од сусам е одличен извор на антиоксиданси и полифеноли, вклучително и лигнани.
„Лигнаните можат да го намалат воспалението и ризикот од срцеви заболувања и одредени видови на рак, како што се дојката и дебелото црево“, вели Блатнер . „Лигнаните имаат суптилен ефект сличен на естроген, така што тие исто така можат да помогнат при симптомите поврзани со менопаузата.
Незаситените масти се сметаат за здрави масти кои можат да го намалат воспалението, да го подобрат нивото на холестерол во крвта и да одржуваат стабилен срцев ритам.
Повеќето од нив се наоѓаат во растителна храна. Семето од сусам содржи дури и некои омега-3 масти, еден вид полинезаситени масти кои телото не може да ги произведе самостојно. Според Live Strong, омега-3 е поврзан со помал ризик од прерана смрт кај постарите возрасни лица.
Истражувањата покажуваат дека типот на маснотии што ги јадете е поважен од вкупниот внес на масти, се вели во написот објавен во списанието BMJ.
На пример, јадењето храна богата со незаситени масти, како што се семето од сусам, наместо заситени масти може да помогне да се намали ризикот од срцев удар и мозочен удар