Ендокринолози: Елиминирајте ја оваа храна и кажете му збогум на скоковите на шеќерот во крвта
ЛИЦАТА ДИЈАБЕТИЧАРИ мора да ја променат исхраната бидејќи одредени видови храна може да го зголемат нивото на гликоза. Според ендокринолозите, најважно е да се обрне внимание на гликемискиот индекс на производот. Доколку не е наведено на пакувањето, може да се најде на интернет.
Гликемискиот индекс е нумеричка скала што се користи за да се одреди колку брзо одредена храна го зголемува нивото на гликоза во крвта. Додека, на пример, црните рибизли имаат гликемиски индекс 15, за зрелите банани тој е 60. Низок гликемичен индекс е од 0 до 55, средно висок гликемичен индекс е од 56 до 69, додека високиот гликемиски индекс е 70 и погоре.
„Храната со висок гликемиски индекс може да предизвика телото да се обиде да произведе наплив на инсулин за да се спротивстави на јаглехидратите со брзо дејство, со вообичаен резултат на чувство на глад во рок од два до три часа“, објаснува Diabetes.co.uk.
За луѓето со дијабетес, ова може да биде исклучително опасно бидејќи способноста на телото да го контролира нивото на гликоза во крвта е намалена или непостоечка.
Печива, сушено овошје, шеќер и јадења со додаден шеќер имаат највисок гликемиски индекс; дијабетичарите треба да ги избегнуваат.
Што се однесува до храната која е идеална за дијабетичарите, лекарите издвојуваат различни житарки, вклучувајќи јачмен, зеленчук, особено зелена салата, кромид, лук, зеленчук и тиквички. Дијабетичарите можат да јадат и некои овошја – најдобрите бобинки, сливи, киви и грејпфрут. Незасладените млечни производи се дозволени и за дијабетичари. Покрај тоа, во исхраната може да се вклучат сирења, свежо сирење и јајца.