Дома Твој готвач Едноставна подготовка и уникатен вкус: Дали сте пробале колачиња „зрно кафе“?

Едноставна подготовка и уникатен вкус: Дали сте пробале колачиња „зрно кафе“?

15
0

Едноставна подготовка и уникатен вкус: Дали сте пробале колачиња „зрно кафе“?

Зрната кафе се бисквити кои се прават многу лесно, а со својот изглед и вкус ќе ги воодушеват сите љубители на кафе. Можете да го јадете со други топли напитоци, а добрата страна на овие колачиња е што ако се правилно складирана во кутијата, можете да ја чувате многу долго.
Од оваа количина можете да направите приближно 32 колачиња.
Состојките што ќе ви бидат потребни се:

една кафена лажичка инстант кафе
една лажица топла вода
75 грама омекнат путер
75 грама шеќер во прав
120 грама меко брашно
20 грама какао
прстофат сол
една жолчка

15 грама густин

Ќе мириса на целиот дом

Подготовка:

Во шолјата додадете една лажичка инстант кафе заедно со една лажица топла вода и мешајте додека не се растопи. Оставете го на страна да се излади додека ги подготвувате другите состојки.

Во сад додадете го омекнатиот путер и шеќерот во прав и матете со жица додека путерот не добие кремаста текстура. Потоа додадете жолчки, изматете со жица и додадете кафе и матете додека не добиете пенеста смеса.

Потоа додадете брашно, какао, згуснувач и сол и мешајте со лажица додека не добиете изедначена смеса. Тестото мора да биде меко и доволно масно. Тестото оставете го, покријте го со фолија и оставете го во фрижидер околу 20 до 30 минути, за подоцна да можете што полесно да ги обликувате бисквитите.

Со лажица вадете помали парчиња тесто и обликувајте ги како на фотографијата. Можете да направите линии на колачињата со помош на чепкалка за заби или на задната страна на ножот.

Доколку имате место во фрижидер за плех, веднаш наредете ги бисквитите на плех обложен со хартија за печење и оставете ги да се изладат околу половина час. Можете да ги ставите и во замрзнувач, а потоа доволно е да ги чувате само 10 минути. Не го прескокнувајте овој чекор, бидејќи колачињата ќе пукаат за време на печењето.

За тоа време вклучете ја рерната на 170 степени. Кога рерната ќе се загрее, веднаш ставете ги ладните бисквити и печете околу 12 минути. Кога ќе се испечат, тие сепак ќе бидат меки, но набрзо ќе станат цврсти додека се ладат. Можете да ги чувате во кутија и да останат такви до 10 дена.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име