Едноставна медитеранска класика: Печена риба со лимон
Идеален за љубителите на медитеранската кујна и оние кои сакаат брзи, но вкусно подготвени оброци.
Ќе ви требаат:
2 риби по избор (може да биде бела риба, може да биде лосос или пастрмка)
2 лимони
маслиново масло или друго масло по желба
7-8 чешниња лук (во лушпа)
свеж магдонос
Подготовка:
Исчистете ја рибата и исечете ја на филети или испечете ја во едно парче. Половина од лимонот исечете го на кришки, а другата половина исцедете ја. Се заедно се става да се вари со малку сол. Кога лимонот ќе омекне, исечкајте го со блендер или вилушка. Бришете ја рибата со сол, бибер и маснотии. На дното на садот ставете половина од другиот исечкан лимон и исечканиот варен лимон. Зачинете со сол и бибер, додадете маснотии и цели чешниња лук. Додадете малку вода. Додадете ја рибата на ова и печете на 200 степени 20-30 минути, во зависност од големината на парчето риба. Извадете го од рерната. Извадете ја рибата, парчињата лимон исто така, а лукот исцедете го од мембраната и добро измешајте го со сосот на дното од садот. Доколку е потребно, додадете малку густин или вода и оставете да зоврие. Добиениот сос послужете го со рибата.