Туната е одличен извор на протеини и омега 3 масни киселини и генерално е еден од најпристапните извори на протеини, после пилешкото. Може да се подготви на различни начини, а многумина најчесто ја јадат како дел од салата и тестенини со туна или подготвуваат сочни шницли од туна.
Туната може да послужи како замена за месото, а претходните истражувања покажаа дека може да го подобри здравјето на целиот организам и да го намали ризикот од развој на низа болести.
Здравствени придобивки од туна
- Туна за посилен имунитет
Туната има одлични антиоксидантни својства. Во неговиот состав наоѓаме витамин Ц, цинк, манган и селен. Овие се соединенија кои го зајакнуваат имунитетот и го намалуваат ризикот од низа болести.
- Здравје на туна и срце
Омега 3 масните киселини, со кои е богата туната, го намалуваат нивото на лош (ЛДЛ) холестерол и го зголемуваат нивото на добар (ХДЛ) холестерол. На овој начин, тие го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни болести и срцев удар.
- Туна и губење на тежината
Поради својата висока содржина на протеини, туната е одлична за зголемување на процентот на мускулно ткиво, што значи дека вашето тело ќе согорува повеќе калории, дури и во мирување.
- Туната го намалува ризикот од рак
Туната е одличен извор на селен што го намалува нивото на слободни радикали, за кои се покажа дека го зголемуваат ризикот од клетките на ракот.
- Туна за енергија
Туната е многу добар извор на витамини од Б комплексот кои го забрзуваат метаболизмот и го зголемуваат нивото на енергија. Истражувањата покажаа дека спортистите кои јадат најмалку 2 порции туна неделно имаат повеќе енергија и поголема издржливост.
Сепак, не е добро да се претерува со туна и да се консумира премногу често, без разлика дали станува збор за месо од туна или конзервирана туна затоа што оваа популарна риба крие некои опасности. Поради загадувањето на морето, туната апсорбира жива и други тешки метали, така што бремените жени треба да ја избегнуваат, а другите луѓе треба да јадат во умерени количини.