Домашни Бур-Кифли: Баран рецепт со многу едноставни состојки
Instagram@marija_3008(Фото: Instagram@marija_3008)
Многу љубители на лиснато тесто секако не можат да одолеат на кифличките кои можат да се подготват на различни начини, било слатки или солени. Самата глетка на убаво испечените кифлички нè прави да ни течат лиги, а ролките кои деновиве се особено популарни на Инстаграм, изгледаат толку добро.
Бур-кифлите се традиционални унгарски кифлички од ореви, а воздушеното лиснато тесто и целосниот вкус на оревите ги прават одличен избор за сите прилики, вклучувајќи ги и божиќните и новогодишните празници. Може да се купат готови во продавница, но домашните сепак се домашни.
По објавувањето на бур-кифлите што сама го направи на својата приказна, Сплитјанката Марија доби многу прашања за рецептот и со задоволство го сподели на Инстаграм. Самата го видела рецептот од Мара од Трогир , исто така голем љубител на приготвување колачи, колачи и се` слатко, и се воодушевила.
За подготовка можете да користите купено лиснато тесто, но најдобро е сами да го направите, советува Марија. Во овој рецепт се користат лешници, но Марија користела ореви, според оригиналниот рецепт. Во секој случај, тие се исклучителни и во двете варијанти.
Бур-кифлите искушуваат со својот изглед и вкус, па можеби сакате да ги направите за претстојните празници. Или за која било друга прилика или за сосема обичен ден.
Состојки за бур-кифле:
1 пакување лиснато тесто (или домашно)
1 белка од јајце
2 лажици шеќер
150 гр мелени лешници или ореви
1 лажица рум
Постапка – буркифли:
Измешајте ја белката и додајте шеќер кон крајот.
Нежно измешајте ги лешниците или оревите и една лажица рум со рака.
Тестото развлечете го, поделете го на четири дела и ставете по две лажици фил, па расукајте ги .
Формирајте кифли ставете ги во тавче обложено со хартија за печење, премачкајте ги со изматено јајце и посипете ги со мелени лешници или ореви и чоколадни трошки. Печете ги на 180 степени 20 до 25 минути.
Добар апетит…