Дома Здравје Домашен витамин Ц во прав – најдобриот сојузник во борбата против коронавирусот

Домашен витамин Ц во прав – најдобриот сојузник во борбата против коронавирусот

1116
0

Витаминот Ц е познат како L-аскорбинска киселина и аскорбат. Нашето тело не може сам да произведува витамин Ц и затоа мора постојано да го обезбедуваме неговиот внес со избирање на правилна исхрана или да го внесуваме концентрирано за да одржиме добра рамнотежа и здравје на организмот.

Подобрувањето на апсорпцијата на железото во дигестивниот систем, заштитата од слободните радикали во организмот, намалувањето на оксидативното оштетување на ДНК и намалувањето на оксидацијата на ЛДЛ-холестеролот се само дел од многуте функции на витаминот Ц кои укажуваат на неговата важна улога во човечкото тело.


Витаминот Ц е најсилниот антиоксиданс меѓу витамините растворливи во вода, а освен што ја зајакнува отпорноста на организмот на вирусни и батериски инфекции, делува и против алергии, респираторни заболувања и низа други болести.

Иако внесувањето на витамин Ц преку здрава храна е најчеста препорака на лекар, сепак внесувањето на витамин Ц во вид на суплементи понекогаш е неопходен чекор кон зајакнување на имунитетот на краток рок. Меѓутоа, кога станува збор за земање на витамин Ц во форма на додатоци во исхраната, лекарите препорачуваат да го направите сами и да ги одберете најквалитетните состојки за вашето здравје.


Она што многумина не го знаеја, а тоа е дека витаминот Ц, кој ќе го најдете во природен извор, не е исто што и аскорбинска киселина, инаку синтетизирана форма на витамин Ц, за чија синтеза најмногу е гликозата добиена од ГМО пченка често се користи. Така, аскорбинската киселина е само дел од она што го создала природата, кога го создала витаминот Ц, кој ќе го најдете во овошјето и зеленчукот или некој друг природен извор.

Во природата, витаминот Ц постои како комплекс во кој ќе најдете аскорбинска киселина, но и рутин, биофлавоноиди, тирозиназа, коензими и некои други хемиски состојки кои заедно го прават еден од најмоќните витамини без кои човечкиот живот би бил незамислив.
Подготовка на домашен витамин Ц.

Подготовката на домашниот витамин Ц за внес дава можност за целосна апсорпција во рок од 48 часа по внесувањето, во споредба со само два часа апсорпција на аскорбинска киселина како синтетизирана форма на витамин Ц, која главно се наоѓа во суплементите.

Клучните состојки за подготовка на домашен витамин Ц се агрумите, лимонот, портокалот, грејпфрутот, мандарина и кората од овие намирници. Постојат различни видови на флавоноиди во агрумите, состојки кои покажуваат антиоксидантни својства во човечкото тело.

Нарингин, моќен антиоксиданс, е флавоноидот кој најмногу се наоѓа во грејпфрутот, мандарина и кората од лимон. Хесперидин е уште еден флавоноид кој може да се најде најмногу во белиот внатрешен слој на кората од портокал, лимон, лимета и грејпфрут.

Откако ќе ги јадете или исцедите агрумите, измијте ја и исечкајте ја кората од сите ваши агруми, ставете ја широко на чиста крпа или послужавник и оставете неколку дена на собна температура додека не се исуши и скрцкави. Потоа ставете ја таа сува кора во блендер и сомелете ја во тенок прав колку што сакате фин или груб. Чувајте цитрус во прав во херметички сад и чувајте го на суво и ладно место.

Конзумирање домашен прав со витамин Ц


Кора од цитрус содржи многу високи дози на витамин Ц. Така, 100 грама кора дава околу 130 милиграми витамин Ц, а самото овошје од портокал дава само 71 милиграм на 100 грама овошје. Покрај тоа, кората од цитрус е полна со ензими и фитонутриенти. Консумирајте најмалку 1 лажичка прашок на дневна основа, додадете го во кашички, супи, салати, сокови, десерти…


Една кафена лажичка ќе ве снабди со цел комплекс на витамин Ц, вклучувајќи нарингин, рутин, хесперидин и други биофлавоноиди во количина што му е потребна на телото за нормално функционирање на дневна основа.
Извор: b92

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име