ДОКТОР ПРЕДУПРЕДУВА, ОВИЕ 4 ВИДОВИ ХРАНА СЕ КАТАСТРОФА ЗА ЦРЕВАТА
Гастроентеролог од Харвард го открива најдобриот начин да останете здрави.
Цревата не само што се најважниот дел од нашиот дигестивен систем, туку и играат клучна улога во апсорпцијата на хранливите материи и елиминирањето на отпадот. Гастроентерологот од Харвард, Жаклин Волф, ја нагласува важноста од одржување на рамнотежа во цревата за да се избегнат потенцијални здравствени компликации.
Докторката набројува четири намирници кои таа никогаш не ги консумира и за кои вели дека се штетни како удар за желудникот. Тие можат да го оштетат здравјето на цревата и да предизвикаат воспаление.
Масно месо
Д-р Волф посочува дека масното месо , како говедско, свинско и јагнешко месо, кое е редовно на трпезите во Србија, може негативно да влијае на цревната флора и да предизвика воспаление поради високата содржина на заситени масти. Наместо тоа, се препорачува да се јаде пилешко, мисирка и риба, кои се богати со омега-3 масни киселини и благотворно делуваат на здравјето на цревата.
Ултра-обработена храна
Храната која содржи високо ниво на адитиви, масти, сол и шеќер може да биде штетна за цревата, истакнува д-р Волф. Недостатокот на антиоксидантни својства во овој вид на храна може да доведе до цревни проблеми и да предизвика воспаление.
Слатки пијалоци
Газираните и засладените пијалоци може да го зголемат ризикот од дијабетес, дебелина и кардиоваскуларни болести. Наместо тоа, се препорачува да се консумира црн и зелен чај, богат со полифеноли, кои го инхибираат воспалението. Исто така, истражувањата покажаа дека кафето може да има сличен ефект.
Кокосово и палмино масло
Овие масла, кои често се користат во преработената храна, содржат високи нивоа на заситени масти кои можат да ја намалат разновидноста на цревната флора. Како подобра алтернатива, д-р Волф препорачува екстра девствено маслиново масло и масло од ленено семе, кои се богати со антиинфламаторни омега-3 масни киселини, пренесува cnbc.com.