Доктор: Ако страдате од надуеност и гасови, треба да ги јадете овие намирници за појадок
СКОРО сите луѓе барем еднаш во животот имаат проблеми со надуеност, но за некои тоа е чест проблем што предизвикува значителна непријатност. Подуеноста може да се појави веќе по првиот оброк во денот, а за да се спречи тоа да се случи, постојат намирници кои можат да се конзумираат и кои не предизвикуваат надуеност.
Гастроентерологот Џозеф Салхаб издвоил неколку такви намирници кои треба да ги јадат сите оние кои често страдаат од надуеност или гасови. Лекарот ги издвоил авокадото, лебот со кисело тесто, ананасот, кивито, папајата и ѓумбирот.
Лекарот советува да јадете храна која содржи дигестивни ензими
Авокадото содржи „дигестивни ензими кои помагаат во разградувањето на мастите, што може да помогне да се намали надуеноста“, објаснува докторот. Сепак, тој препорачува луѓето кои страдаат од синдром на нервозно дебело црево и не можат да толерираат природни шеќерни алкохоли да не јадат повеќе од една осмина од авокадо.
За оние кои мора да јадат леб за појадок, лекарот препорачува опција која „содржи пробиотици и има помала содржина на глутен и фруктани, што може да го намали формирањето на гасови“. Тој истакна дека лебот со квас, познат и како леб со квас, е одличен за здравјето на цревата.
Докторот наброја уште неколку видови овошје. Првото овошје што го издвоил е ананасот, за кој истакнува дека нема да предизвика надуеност или гасови бидејќи е полн со бромелаин. Исто така, мешавината на ензими во ананасот може да помогне во варењето на протеините, кои се добри за желудникот.
На неговата листа е и киви, што е уште една добра опција за појадок. Како причина, Салхаб ги истакнува дигестивните ензими кои се наоѓаат во кивито, а кои добро делуваат на желудникот. Истото е и со папаја, тропско овошје кое содржи дигестивни ензими и ќе ви помогне да го започнете денот здраво.
Како последна опција докторот го издвоил ѓумбирот. „Ако барате утрински чај, пробајте чај од ѓумбир. Медот можете да го користите како засладувач. Медот содржи дигестивни ензими кои помагаат во разградувањето на скробот“, заклучил Салхаб.