Дома Здравје Доколку страдате од болки во зглобовите треба да ги избегнувате овие шест...

Доколку страдате од болки во зглобовите треба да ги избегнувате овие шест намирници

1306
0

Хроничната болка во зглобовите предизвикана од артритис мачи голем број луѓе денес, и во тој случај треба да избегнувате некои намирници.

Некои типови на оваа болка се предизвикани од ненадејни повреди, што доведува до исчашувања и фрактури. Меѓутоа, болката во зглобовите може да биде предизвикана и од долготрајни проблеми, како што се континуиран стрес, синдром на карпален тунел, но најчесто артритис.

Доколку спаѓате во оваа група, сигурно сте пробале се што може да ја ублажи болката, од јога до истегнување, но и медитеранска исхрана која помага. „Студиите ги покажаа придобивките од оваа диета за намалување на болката и подобрување на подвижноста кај луѓето кои живеат со артритис“, вели Ејми Шапиро, нутриционист.

„Пример за такво јадење би било чинија полна со лосос, бланширан зеленчук, ориз и маслиново масло на салата “, додава тој.

Покрај храната која е вклучена во медитеранската исхрана, има и намирници кои поттикнуваат воспаление што треба да ги избегнувате. Др. Нилањана Босе верува дека добрата основа може да направи многу: „Ако следите здрави животни навики и исхрана, телото и имунолошкиот систем ќе бидат силни и помалку склони кон воспаление “.

ШЕЌЕРИ

Храната која содржи шеќери како соковите и колачите го стимулира ослободувањето на протеини во телото наречени цитокини кои предизвикуваат воспаление.

Покрај шеќерот, внимавајте и на внесувањето на фруктоза и слични состојки. Ако сте голем љубител на шеќер и постојано добивате желби, обидете се да ги замените бонбоните со овошје или јогуртот со мед и урми. Како што истакнува Шапиро, овошјето, боранија содржат високи нивоа на фитохемикалии кои го намалуваат влијанието на воспалението.

РАФИНИРАНИ ЈАГЛЕХИДРАТИ

Белиот ориз, тестенините, лебот и компирот се рафинирани јаглехидрати и треба да се избегнуваат за да се избегнат воспалителни процеси. Заедничко за овие намирници е глутенот. Белото брашно често се користи за подготовка на леб и тестенини, а глутенот е неговата природна состојка. Ако веќе сте чувствителни на глутен , треба целосно да го избегнувате.

АЛКОХОЛ

Алкохолот може да предизвика и да направи чести напади на гихт, што е честа форма на воспалителен артритис, е многу болен и често влијае на еден зглоб. Има моменти кога состојбата се влошува, а има моменти кога нема никакви симптоми. Во умерени количини, алкохолот нема да му наштети, но ако имате артритис или гихт , тогаш може само да ви наштети, па затоа е паметно да го избегнувате.

МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ

Ако имате ревматоиден артритис, треба да се избегнува полномасно млеко и слични производи, според студијата објавена во 2018 година во списанието Clinical Rheumatology . Воспалението може да реагира на протеините содржани во нив.

ПРЖЕНА И ПРЕРАБОТЕНА ХРАНА

Кога пржете храна, ги уништувате вредните хранливи материи, а може да содржи и канцерогени материи, велат од Центарот за ревматологија во Њу Јерси.

Многу намирници содржат многу преработена храна и сол, а сето тоа може да влијае на појавата на воспалителни процеси во одбрамбените механизми на организмот, што може да ги влоши симптомите на артритис.

„Прекумерното внесување сол може да доведе до отекување на зглобната област и влошување на симптомите на артритис, а високо преработената храна може да ги зголеми симптомите на воспаление“, додава Шапиро.

РАСТИТЕЛНИ МАСЛА

Како важно правило, Шапиро истакнува дека луѓето кои страдаат од болести на зглобовите и сакаат да се хранат здраво треба да избегнуваат заситени масти и да го зголемат внесот на омега 3 масни киселини , што значи да се држат настрана од растителни масла кои имаат висока содржина на омега 6 киселини.

Покрај растителните масла, овие масни киселини може да се најдат во маслото од пченка, сончогледово масло, соја, кикирики и мајонез.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име