Доволна е лажичка 10 минути пред јадење: Оваа храна го намалува шеќерот, холестеролот и го ублажува заморот
Францускиот биохемичар Џеси Инчаспи, во разговор со Стивен Бартлет во неговата подкаст емисија „Дневникот на извршниот директор“, ги спомна придобивките од земање оцет.
Иншаспи е автор на бестселери како што се Глукозната револуција и Методот на божица на гликозата. Според неа, оцетот е одличен избор за оние кои сакаат да го намалат шеќерот во крвта, холестеролот и висцералните масти , пишува Mirror.
Зошто оцетот е здрав?
„Оцетот содржи оцетна киселина која е во интеракција со вашите дигестивни ензими за да го намали скокот на гликоза во вашиот оброк до 30 проценти без никаков напор“. Затоа, ако сакате да пробате многу лесен, ако не и многу вкусен трик, пробајте го и видете како се чувствувате“, вели биохемичарот.
Таа препорачува луѓето да измешаат една лажица од кој било кујнски оцет со голема чаша вода и да ја консумираат околу 10 минути пред нивниот најголем оброк во денот. НАЈЧЕСТО СЕ ПРЕПОРАЧУВА ЈАБОЛКОВ ОЦЕТ. Ова може да го намали порастот на гликозата од храната за дури 30 проценти. Откако ќе го конзумирате овој пијалок, Џеси вели дека најверојатно ќе почувствувате помал скок на шеќерот во крвта. Таа, исто така, сугерира дека може да почувствувате помалку глад, помалку желби за храна и помалку замор.
Иншаспи продолжи: „Тоа може да биде оцет што го имате дома, буквално земете го алкохолот за триење во вашата кујна вечерва, а не оцетот за чистење на прашањето дали оцетот треба да се разреди со вода, таа нагласи дека е важно да не се наштети“. забите. Таа предупреди: „Вашиот стоматолог нема да биде среќен ако земете доза оцет“. Може да ја оштети вашата забна глеѓ“.
Оцетот е пофален од многумина поради неговата способност да се бори со гликозата, инсулинот, салото на стомакот и холестеролот. Работи така што привремено ги блокира стомачните ензими, што го забавува влегувањето на гликозата во крвотокот. Истражувањата покажуваат дека една голтка разреден оцет може да ги намали скоковите на гликозата и инсулинот до 30 проценти.
Како една лажица оцет помага при прејадување?
Џеси ги тестираше своите четири врвни совети во едномесечно тестирање со 2.700 луѓе од 110 земји, на возраст од 20 до 70 години.
Експериментот вклучуваше јадење еден од нејзините здрави оброци секоја недела во текот на еден месец. Тие вклучуваат: јадење солено појадок во текот на цели четири недели, консумирање оцет дневно во текот на три недели, предјадење од зеленчук две недели и пешачење после оброците во последната недела. Огромни 90 проценти од оние кои учествуваа забележаа намалување на желбата за храна и зголемување на енергијата. Тие, исто така, забележаа позитивни ефекти врз спиењето, хормоните, кожата, расположението и контролата на дијабетесот.
Француски биохемичар вели дека луѓето треба прво да јадат зеленчук во секој оброк. Таа објасни дека јадењето зеленило на почетокот на оброкот создава фиброзна мрежа во цревата, која го забавува влегувањето на шеќер во крвотокот и го одржува ниско ниво на шеќер во крвта. Овој потег би можел да ве засити многу подолго и да ве спречи да се прејадувате или да грицкате толку често.
Високиот холестерол може да биде опасен бидејќи може да доведе до таложење на наслаги во артериите, што може да предизвика срцеви заболувања, мозочен удар и други здравствени проблеми. Високиот шеќер во крвта, познат и како хипергликемија, исто така може да предизвика сериозни здравствени проблеми ако не се лекува или ако се дозволи да опстојува.
Консултирајте се со вашиот лекар пред да ја промените исхраната и проверете дали сте соодветни за земање оцет во овој капацитет.