Дома Твој готвач Доаѓа сезоната на слави, а ова се главните трикови за совршена празнична...

Доаѓа сезоната на слави, а ова се главните трикови за совршена празнична погача

1224
0

Доаѓа сезоната на слави, а ова се главните

Доаѓа сезоната на слави, а ова се главните трикови за совршена празнична погача

Домаќинките секоја година се трудат да ги направат најдобрите празнични погачи.

Правењето совршена погача за слава може да биде предизвик, како да ги пронајдете вистинските мерки, како да ја декорирате и како да не пука површината?

Правилото е дека мора да се измеша славеничкиот колач со осветена вода, за, според традицијата, заштитникот на домот секогаш да биде со семејството што го слави. Но, за многумина, особено за младите домаќинки, мешањето на словенскиот колач е предизвикувачка работа, бидејќи или не нараснува доволно, или цвета, а најчесто „излегува“ од садот во кој се пече.

За да не ви се случи тоа, важно е при подготовката на словенскиот колач да се придржувате до две важни правила – колачот да биде добро измешан, а садот во кој ќе го печете да го ставите во многу загреана рерна.

Исто така, текстурата на тестото е пресудна за квалитетот на лушпата. Ако ви се лепи за прстите, тоа значи дека треба да додадете повеќе брашно, а тврдото тесто треба да се разреди, бидејќи сакате да добиете меко, воздушно тесто како резултат.

Исто така, многу е важно каде ќе ја ставите погачата додека се пече во рерна. Имено, потрудете се секогаш да го ставате на средина на рерната, бидејќи делот што е поблиску до горната грејалка повеќе ќе се исуши и има многу поголема можност колачот да пукне.

Доколку немате докажан рецепт за подготовка на тестото за славската погача, пробајте го овој традиционален кој секогаш успева.

Состојки:

килограм брашно тип 500 за колачот и 250 грама брашно за украсување
пакетче свеж квасец
300 милилитри вода
2 лажици шеќер
1 лажица сол

Подготовка:

Загрејте ја водата додека не биде млака, а потоа додадете шеќер и издробен квасец, промешајте и оставете да нарасне.

Во поголемо тенџере или тавче сипете брашно, а потоа додадете ја водата со квасецот и шеќерот и убаво измешајте. Тестото треба да биде средно тврдо.

Над садот за тесто ставете крпа и оставете го тестото да нарасне.

Кога количината на тестото ќе се удвои, повторно замесете го.

Над садот со тестото повторно ставете крпа и оставете го тестото да стаса најмалку половина час, па уште еднаш замесете го.

Вклучете ја рерната на 250 степени.

Со хартија за печење обложете го дното на тавата или тркалезната тава во која ќе ја печете погачата.

Поделете го тестото на три дела.

Првата третина од тестото ставете ја во тавче или длабоко кружно тавче обложено со хартија за печење. Од преостанатите две третини од тестото направете четири кнедли, па ставете ги врз првиот дел од тестото. Покријте повторно со крпа и оставете го колачот да нарасне уште половина час.

Рерната мора да биде топла кога ќе ја ставите тавата или тркалезната тава во која ќе ја печете тортата.

Веднаш откако ќе ја ставите тавата во која ја печете погачата, намалете ја температурата на 120 степени.

Колачот треба да се пече околу еден час.

Додека колачот се пече, замесете тесто за украсите. Измешајте 250 грама брашно, сол и малку вода и замесете тврдо тесто, па одвојте го и со калапите отстранете ги украсите – крст, печати од просфора, плетенка, класје пченица…

Кон крајот на печењето извадете ја тавата со словенската торта од рерна, наредете ги украсите, премачкајте ги со четка што сте ја намачкале со вода и вратете го колачот во исклучената рерна уште 10 до 15 минути.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име