Диететичар тврди дека ова е најздравата есенска храна
ЕСЕНТА е период богат со сезонско овошје и зеленчук, кој е идеален за подготовка на хранливи и вкусни јадења. Есенската храна не само што е повкусна и подостапна во сезоната, туку е богата и со хранливи материи кои можат да ја збогатат нашата исхрана, тврди диететичарката Натали Ризо.
„Есента е една од моите омилени сезони за овошје и зеленчук. Со сезонски опции, вклучувајќи тикви, сквош, круши и друго, има многу вкусни здрави опции во самопослуга. Плус, сезонската храна е повкусна и поприфатлива“, таа рече е за ДЕНЕС.
Сепак, како најздраво издвоила едно овошје: калинката.
„Ова овошје е богато со растителни влакна, витамин Ц, витамин К и фолати. Калинките содржат полифеноли, растителни соединенија кои помагаат во борбата против воспаленијата. Истражувањата покажуваат дека консумирањето калинки може да го намали ризикот од дебелина, дијабетес и кардиоваскуларни болести“, посочува тој.
Покрај калинките, таа наведе уште неколку одлични есенски намирници. Еве што се најде на листата.
Јаболка
Јаболката се богати со влакна и витамин Ц и помагаат во варењето и го зајакнуваат имунитетот. „Ова разноврсно овошје може да се користи во многу слатки и солени јадења“, вели Ризо.
Текстот продолжува под огласот
Тиква
„Тиквата е полна со бета-каротен, претходник на витаминот А, кој е добар за здравјето на очите и се бори против воспалението. Може да се користи во супи, колачи и појадок како каша и смути“, објаснува диететичарот.
Печурки
Иако печурките растат во текот на целата година, нивниот земјен вкус и месна текстура се особено прилагодени за есенските јадења. Ризо наведува: „Печурките се единствениот зеленчук кој содржи витамин Д, клучен за здравјето на коските, кој тешко се добива преку исхраната. Бидејќи витаминот Д е растворлив во масти, готвењето на печурките во маснотии, како што е маслиновото масло, ја подобрува неговата апсорпција. “
Круши
“Крушите не само што се разноврсни и слатки, туку и се богати со растителни влакна. Секоја круша содржи 20 отсто од препорачаната дневна количина на влакна, што е корисно бидејќи повеќето луѓе не консумираат доволно влакна. Важно е да се јаде и кожата. бидејќи тоа е најбогат извор на влакна“, тврди диететичарот.
Бриселско зелје
„Калето станува сè попопуларно. Богат е со растителни влакна и витамин Ц, кој помага во одржувањето на здравјето на дигестивниот и имунолошкиот систем во постудените месеци. Лесно се пече и може да се служи како прилог или дури и да стане главен состојка“, заклучува Ризо.