Ако нивото на шеќер во крвта не беше идеално на последниот тест на крвта, вклучете храна што го намалува шеќерот во вашето мени. На овој начин, можете да спречите развој на дијабетес и други болести поврзани со хипергликемија.
Не е лесно да се идентификува храната што го намалува нивото на шеќер во крвта. Гликемискиот индекс е единица мерка за зголемување на нивото на шеќер по конзумирање храна на база на јаглени хидрати. Може да се каже дека гликемискиот индекс е стапка со која јаглехидрати го зголемува нивото на шеќер во крвта. На пример, варените моркови имаат висок гликемиски индекс, но дали тоа значи дека оваа храна, што е на некој начин симбол на здрава исхрана, всушност не е пожелна?
Не, затоа што треба да се земе предвид количината на јаглехидрати присутни во самата храна, а во случај на моркови е многу мала. Со други зборови, една порција варени моркови нема да го подигне нивото на шеќер во крвта. Затоа, секогаш треба да се земат предвид два фактори, гликемискиот индекс и гликемиската содржина, односно количината на јаглехидрати присутни во самата храна. Но, за да не се мачите премногу со пресметките, ви донесуваме список од 10 намирници кои активно придонесуваат за намалување на нивото на шеќер во крвта.
Тиква и нејзините семиња
Тиквата е храна богата со растителни влакна и антиоксиданти, но и полисахариди кои го регулираат присуството на шеќер во крвта. Истражувањата за ефектите од месото од тиква врз нивото на шеќер во крвта се уште траат, но веќе ги имаме резултатите од истражувањето за влијанието на екстрактите од тиква и семките од тиква. Неодамнешното истражување на бразилски научници открива дека консумирањето семки од тиква веднаш по оброкот ја намалува гликемијата до 35 проценти.
Ленено семе
Околу 30 грама семе од лен дневно помага во намалување на нивото на шеќер во крвта. Совет е да ги мелете или ситно да ги исецкате за да ја забрзате апсорпцијата на супстанцијата од семето. Најдобро е да го направите ова во мелница за кафе или во процесор за храна, а потоа додадете ги мелените семиња во вашиот утрински јогурт или житни култури.
Чиа семе
Според истражувањето спроведено оваа година и објавено во списанието Journal of Food Science, овие семиња се одличен сојузник за одржување на нивото на шеќер во крвта во нормални граници. И во овој случај, предност треба да се даде на мелено семе, а дневната доза за да се постигне посакуваниот ефект е околу 25 грама.
Сушено овошје
Сувото овошје не е само еликсир на младоста благодарение на неговата висока содржина на омега 3 масни киселини. Покрај тоа, сувото овошје воопшто, и кикириките и бадемите особено, го намалуваат нивото на шеќер во крвта или кога се јаде на празен стомак или после јадење. Исто така е идеална закуска која го снабдува организмот со енергија и го штити здравјето на срцето.
Шумски плодови
Капини, малини, јагоди и други шумски плодови имаат вредни здравствени својства затоа што се богати со растителни влакна, витамини, минерали и антиоксиданти. Но, тоа не е сè, тие исто така помагаат во регулирање на нивото на шеќер во крвта со зголемување на чувствителноста на инсулин. Студија спроведена во 2019 година и објавена во стручното списание „Опсесија на здружението“ покажа дека 250 грама малини, конзумирани после оброк богати со јаглени хидрати, можат значително да го намалат нивото на шеќер во крвта.
Авокадо
Никогаш не одбивајте авокадо од страв да не се здебелите поради премногу калории што ги содржи! Авокадото може да ве заштити од развој на метаболички синдром (хипертензија, висока гликемија и зголемен ризик од развој на хронични болести) и пониски нивоа на шеќер во крвта.
Брокула
Некои ја обожаваат, а некои не. Но, едно е сигурно – брокулата е чудо кога станува збор за намалување на шеќерот во крвта. Ова се должи на сулфорафан, антоцијанин кој има антидијабетична активност.
Црвена зелка
Антиоксидансите присутни во црвената зелка во големи количини, како што се кверцетинот и каемферолот, имаат способност да го намалат нивото на шеќер во крвта и да имаат позитивен ефект врз зголемувањето на чувствителноста на инсулин.
Грав и леќа
Овие мешунки се богати со магнезиум, растителни протеини и влакна, а растворливите влакна и скроб го забавуваат варењето и со тоа ја подобруваат чувствителноста на инсулин.
Овес
Овесот и овесната каша, ако се консумираат редовно, помагаат во регулирање на нивото на шеќер во крвта благодарение на нивната содржина на растворливи влакна. Чаша овесна каша со диви бобинки и мелени бадеми е пример за идеален појадок за намалување на нивото на шеќер во крвта.