Деновиве сите се жалат на умор, поспаност, слабост… Нутриционистот открива кои намирници ја враќаат енергијата и подигнуваат „од мртвите“!
Најлесен начин да го поминете овој преоден период што е можно побезболно е да се свртите кон здрава, сезонска храна, која се смета за корисна во овој период од годината.
Поспаност, летаргија, недостаток на концентрација и енергија, болки во мускулите и вртоглавица се симптоми на пролетен замор што ги мачи многумина овие денови.
Телото го „мачи“ силната храна, скромниот избор на свежа сезонска храна, недостатокот на природна сончева светлина и топлина и честите флуктуации на надворешната температура и воздушниот притисок, а сето тоа, покрај замор, може да доведе и до пролет. депресија, како и разни вируси. , алергии и намален имунитет, вели нутриционистката Бранка Мирковиќ.
Најлесен начин да го поминете овој преоден период што е можно побезболно е да се свртите кон здрава, сезонска храна, која се смета за корисна во овој период од годината.
Храна која ги влошува болестите
- Во пролетта телото ги елиминира токсините насобрани во текот на зимата, а црниот дроб како најважен „филтер“ е најактивен во овој период од годината. Ако е преоптоварена, ќе изгубиме енергија и ќе ги почувствуваме сите симптоми на пролетен замор – вели нашиот соговорник.
Храна која треба да се избегнува
Храна која ги зголемува симптомите и треба да се избегнува се леб, тестенини, пекарски и кондиторски производи, колачи, големи количини на масно месо, месни производи, индустриски производи со месо, солена храна, силни стари бели солени и масни сирења, сирења од типот Трапист и сирење, индустриски сокови, кола и енергетски пијалоци, разни солени грицки, брза храна, преливи, сосови, масни и солени салати, висококалорични јадења и намирници…
Наместо тоа, јадете зелен лиснат зеленчук, разни видови зеленило за салата, млад кромид, блитва, спанаќ, ротквици, рукола, горчлив зеленчук за детоксикација како што се крес, млад кромид, глуварче и аспарагус. Печурките, ротквиците и репата се исто така одлични за детоксикација. Не заборавајте за сезонските овошја, особено оние со кисел вкус, како зелените јаболка „зелени смит“, додека јагодите, на пример, се одлични за чистење на црниот дроб. Јадете умерено и разновидна храна, пијте повеќе вода и лимонада, а по неколку дена ќе почувствувате како ви се враќа енергијата – советува Бранка.
Храна која го подобрува расположението
Според нашиот соговорник, храната која има висока содржина на витамини од групата Б и триптофан позитивно влијае на расположението и треба почесто да се јаде во следните комбинации:
- Јаткасти плодови – оревите, лешниците, бадемите и разни други семки од тиква, сончоглед и кикирики се богати со есенцијални масни киселини и помагаат во функцијата на целото тело, особено на мозокот, а одлични се и за ублажување на пролетниот замор.
Јаткастите плодови се полни со витамини Б кои го подобруваат расположението
- Морска риба и лигњи – со додавање на зелен лиснат зеленчук, швајцарската блитва и разни видови зелени салати се препорачуваат два до три пати неделно, во другите денови избирајте помалку масно месо, мисирка, пилешко, посно говедско месо.
- Билки – во салатите додадете разни билки како нане, мајчина душица, босилек, целер, магдонос, копар.
- Ладно цедени масла, особено маслиново – користете ги во измерени количини, како и млечни производи со малку маснотии како кисело млеко, младо сирење и кефир