Експертите упорно нагласуваат дека рибата е многу важна храна, а посочуваат дека таа треба да се најде на нашето мени најмалку два пати неделно. Со цел колективно да ја подобриме оваа статистика, ви претставуваме три придобивки од рибата кои ќе ве потсетат колку е скапоцена оваа храна.
Содржи важни витамини и минерали. Дури милијарда луѓе имаат недостаток на витамин Д, кој е еден од најважните витамини во нашето тело. Одговорен е за силен имунитет, правилен развој на коските, но и за добар сон и расположение. Нашето тело го синтетизира витаминот Д од сончевите зраци во текот на летните месеци, но во остатокот од годината мора да го надополнуваме со храна и суплементи. Една од намирниците во која е најзастапена е токму рибата.
Го има и во белата и во сината риба, а се разликуваат по начинот на кој мастите се распределуваат во телото и одредени амино киселини. Белата риба има текстура повеќе слична на месото и има многу малку калории, а типични претставници се платика, ослич,…
Сината риба има нешто посилен вкус и мирис, а од нејзините претставници најчесто јадеме сардина, скуша, туна, шпор и аншоа. Се препорачува да се јадат двата вида најмалку два пати неделно со цел да се внесува доволно витамин Д и да се одржува разновидна исхрана. Покрај витаминот Д, рибата е полна со други важни хранливи материи како што се селен, цинк, јод, калциум и витамини од групата Б.
Таа е богата храна. Рибата е богата и со омега 3 масни киселини кои се неопходни за нашето здравје, а не можеме самите да ги синтетизираме во организмот. Бројни истражувања и студии покажале дека доволниот внес на омега 3 масни киселини влијае на намалување на „лошиот“ холестерол во крвта и на зголемување на „добриот“ холестерол, со што се регулира крвниот притисок, како и на ризикот од развој на автоимуни, кардиоваскуларни и други хронични заболувања.
Фина и лесна за подготовка.Подготвувањето на рибата не бара многу време, бидејќи таа е деликатна храна за која не треба многу време да биде подготвена за јадење. Можете да го подготвите на повеќе начини, но повеќето жители на крајбрежјето сметаат дека колку е поедноставен методот на подготовка, толку е повкусна рибата.
За да извлечете најмногу хранливи материи од рибата, испржете ја во тава со малку масло или, уште подобро, на скара ако имате. Најздравата подготвена риба се готви на пареа, бидејќи тогаш загубата на витамини и други хранливи материи е минимална, но и рибната супа ги задржува повеќето важни хранливи материи.