Овој зачин може да се најде во голем број здрави рецепти.
Хималајската сол, која изгледа многу ефикасно бидејќи има бледо розова боја, има репутација дека е „поздрава“ од белата или морската сол. Но, одреден зачин не е нужно подобар за вас, а понекогаш дури и му недостасува нешто што му треба на вашето тело.
Имено, розовата хималајска сол има малку поголема количина на минерали во трагови и затоа стана популарна. Доаѓа од рудникот за сол Khewra лоциран во близина на Хималаите во Пакистан, пренесува Healthline.
Според бројни извори, природниот процес на собирање сол овозможува „да поседува многу други минерали и елементи во трагови кои не се наоѓаат во обичната кујнска сол“.
Дали розовата сол е навистина подобра од обичната?
Иако е вистина дека розовата сол содржи околу 84 различни минерали и елементи во трагови, што и дава уникатна боја и малку поинаков вкус, само 2% од солта се состои од овие минерали, како што објави Медикал Њуз Тудеј. Ова значи дека розовата хималајска сол е нутритивно слична на обичната сол.
Значи, со замена веројатно нема да видите дополнителни здравствени придобивки.
Друго популарно тврдење е дека розовата хималајска сол е помалку обработена и „поприродна“ од обичната сол. Повторно, ова е донекаде точно, но влијанието врз вашето здравје е минимално. Бројни извештаи покажуваат дека обичната сол често има средства против стврднување и губи некои хранливи материи за време на процесот на мелење, но на овој начин има и помалку нечистотии.
Сепак, замена на сол има некои предности. Бидејќи розовата хималајска сол обично доаѓа во поголеми гранули, потребни се помали количини хималајски за вкупниот волумен на натриум. „Може да направи мала разлика во намалувањето на вкупната потрошувачка на сол, што е голема работа“, изјави тој за Yahoo!
Здравствен диететичар Рене Фичек. „Колку повеќе сол јадете, толку повеќе течност задржувате и на срцето му е потешко да ја обработи таа течност, што може да го зголеми крвниот притисок.
Која сол да се избере – хималајска или обична?
Меѓутоа, сега трикот е во тоа што ако целосно ја избегнете вообичаената сол, тоа може да ви донесе проблеми. Обичната сол е главниот диететски извор на јод – едно нешто што ѝ недостига на хималајската сол – и неописливо важно.
Според Националниот институт за здравје, потребен ви е јод за правилно функционирање на тироидните хормони и метаболизмот. Значи, ако обичната сол ја замените со розова хималајска, тогаш треба да додадете други извори на јод во вашата исхрана – риба, млечни производи или додатоци во исхраната.
Но, пред какви било ненадејни и големи промени во исхраната, секогаш е важно да разговарате за тоа со вашиот лекар – дури и за вашите преференции за сол. Внесувањето на натриум треба да биде особено внимателно поради влијанието врз здравјето на срцето и бубрезите.
Се препорачува, на пример, да се консумираат помалку од 2.300 милиграми натриум дневно.
Така, иако розовата хималајска сол е убава и вкусна, таа е скапа и не содржи јод. Поентата е да внимавате на вкупниот внес на натриум и да не чувствувате притисок да се префрлите на розова хималајска сол во име на здравјето, а доколку навистина сакате, можете да ја комбинирате со стандардна морска сол.