Не заборавајте да ги вклучите овие намирници во вашата исхрана.
Препознајте ги знаците – губење на апетит, раздразливост и замор на детето се знаци кои не треба да се игнорираат, а може да укажуваат на анемија. Правилната исхрана го решава проблемот.
Ако детето јаде помалку, е уморно, има бледа кожа и мукозни мембрани (некои деца се бели, а не се анемични) и е повеќе подложно на инфекции, особено на респираторните, може да се посомневаме во анемија. Децата кои често се болни, имаат пониско ниво на железо во крвта бидејќи тоа повеќе се троши при болеста. Железото игра многу важна улога во физичкиот и менталниот развој на децата.
Тоа помага да се создаде хемоглобин кој носи кислород до клетките, вклучувајќи ги и мозочните клетки. Новороденчето ја добива потребната количина на железо од мајчиното млеко, а залихите се доволни за првите неколку месеци од животот. После тоа, ако бебињата не добиваат доволно хранливи материи, може да се развие анемија. Може да се појави и поради постојана загуба на крв, генетика, слаба апсорпција на железо…
Децата се поподложни на анемија за време на забрзаниот раст и им треба повеќе железо за да го зголемат нивото на хемоглобин во телото. Најчесто се јавува помеѓу деветтиот месец и втората година. Кршливи нокти, замор, губење на апетит и раздразливост се некои од знаците на кои родителите треба да обрнат внимание. Анемијата може да се лекува, но и да се спречи на неколку начини. Неопходно е да се зголеми внесот на железо преку храната.
Покрај живината и мешунките, треба да јадете и доволна количина овошје богато со витамин Ц бидејќи помага за подобра апсорпција на железото во организмот. Најмногу витамин Ц содржи: гуава, киви, авокадо, спанаќ, манго, портокал, а не треба да заборавиме и на зелениот лиснат зеленчук. Најдобар природен лек за анемија, сепак, истакнуваат нутриционистите, е калинката.
Покрај тоа што е богат со веќе споменатиот витамин Ц, богат е и со железо и разни минерали. Бебињата може да се даваат од шестиот месец од животот, на самиот почеток на суплементацијата. Се советува најмалата калинка да се дава во форма на сок поради семките.
Друга храна која е прва на врвот на листата на борци против анемијата е цвеклото. Го чисти телото, носи кислород и го зголемува внесот на железо во организмот. Содржи супстанции кои учествуваат во производството на витамин Б12, кој е еден од главните фактори за формирање на црвени крвни зрнца, еритроцити, во крвта.
Добро е зеленчукот и месото да се комбинираат со природен овошен сок, поради витаминот Ц. Комбинацијата на зеленчук и месо со житарки и млеко треба да се избегнува бидејќи овие две намирници ја намалуваат апсорпцијата на железо. Анемијата често е причина и послаб успех на училиште поради честиот замор и недостаток на енергија за извршување на голем број интелектуални обврски на детето.
„Разновидната исхрана со многу зелен и црвен зеленчук, месо три до четири пати неделно и избегнување брза храна и храна базирана на тесто се најдобри начини да се спречи тоа“, советува педијатарот.
Дијагнозата се поставува со едноставно земање крв.
Богати со железо: Леќата, наутот, брокулата, семките, сувите сливи, кајсиите, целата пченица и јачменот имаат високо ниво на железо. Според дополнителната табела, на децата треба да им се дава и жолчка од јајце, мешунки, тестенини и месо од живина.
Ризични периоди: Бебињата и малите деца се најранливата група за анемија. Друг ризичен период е пубертетот. Ако проблемот е забележан во рана фаза, полесно се лекува и го намалува ризикот од други здравствени проблеми поврзани со анемија.