Дома Здравје Дали сакате млечни производи? Оваа студија има добри вести за вас…

Дали сакате млечни производи? Оваа студија има добри вести за вас…

1136
0

Една нова студија покажува дека конзумирањето поголеми количини на млечни масти е поврзано со помал ризик од срцеви заболувања.

Со години, луѓето кои сакаат млечни производи, како што е сирењето, се предупредуваат за ризиците по здравјето на срцето од консумирање премногу заситени масти, што потенцијално може да вклучи срцеви заболувања и мозочен удар. Меѓутоа, сега е објавена нова студија која тврди дека млечните масти всушност можат да бидат добри за вашето срце.

Студијата објавена во PLOS Medicine анализирала примероци од крв на 4.150 луѓе со просечна возраст од 60 години во Шведска, земја која консумира многу млечни производи, пренесува Shape.
Научниците ги следеа учесниците во студијата за да видат колку од нив доживеале срцев удар, мозочен удар, хипертензија и други здравствени проблеми.

Научниците од студијата се приспособиле на фактори како што се возраста, нивото на активност и исхраната и откриле дека луѓето кои имале повисоки нивоа на млечни масти во крвта имале помал ризик од срцеви заболувања во споредба со оние кои имале пониски нивоа на млечни производи.

Потоа беше направена анализа на 18 слични студии на речиси 43.000 луѓе во САД, Велика Британија и Данска и беа добиени слични резултати. Треба да се напомене дека биомаркерите што ги користеле истражувачите, а тоа се одредени масни киселини кои се наоѓаат во млечната храна, не можеле да го кажат точниот тип на млечни производи што ги јаделе учесниците.

Резултатите велат:

„Наодите од студиите кои користат биомаркери на масни киселини сугерираат дека повисокиот внес на млечни масти е поврзан со помал ризик од кардиоваскуларни болести кај различни популации, вклучително и Шведска (земја со висок внес на млечни производи).

Насоките за исхрана за Американците (и воопшто, би рекле) препорачуваат да се изберат млечни производи со пониска масленост. Сега прашањето е – дали млекото навистина е добро за вашето срце? Кери Ганс, РД, изјави за Shape. дека млечната храна содржи хранливи материи како витамините Д и К, заедно со калциум, кои се поврзани со доброто здравје на срцето.

Полномасните млечни производи, исто така, можат да помогнат во стабилизирање на нивото на гликоза во крвта и да обезбедат енергија за вежбање, но исто така можат да го забават и дигестивниот процес.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име