Дома Здравје Дали некогаш сте се запрашале зошто е важен кефирот?

Дали некогаш сте се запрашале зошто е важен кефирот?

1117
0

Од своите почетоци до денес, кефирот најчесто се произведува од кравјо, козјо или овчо млеко и со помош на „кефирски зрна“. Кефирот е дефинитивно омилен ферментиран пијалок кој постои со векови. Хранлив е и содржи добри бактерии за нашите црева, но носи и други придобивки. Дали е навистина толку добар како што се зборува за него?

Кефирот доаѓа од Кавказ, регион на границата на Азија и Европа. „Денес најголемите светски производители на кефир се Полска и Русија, како и Шведска, Норвешка, Финска и Германија“, рече диететичарот и нутриционист Паулина Новак во интервју за HealthHowStuffWorks.

Кефирот најчесто се правел од кравјо, козјо или овчо млеко уште од неговите почетоци . „Меѓутоа, може да се произведува и со билни пијалоци како кокос, соја и оризово млеко“, додаде тој.

Кога се прави од животинско млеко, кефирот има конзистентност на пиење јогурт со блага природна карбонизација. Кефирот е еден од комбинацијата на квасец и бактерии познати како „кефирски зрна“. Се хранат и се размножуваат во млеко и немаат рок на траење, а овој напиток содржи многу пробиотици.

Пробиотиците во кефирот се „добри бактерии“ слични на оние кои природно се наоѓаат во дигестивниот тракт. „Ова значи дека кефирот е добар за здравјето на цревата бидејќи поддржува и помага во зголемување на здравите бактерии и го спречува растот на штетните бактерии“, вели диететичарот Мелиса Хупер.

Кефирот може да биде корисен и за луѓето кои често земаат антибиотици бидејќи ќе помогне во обновувањето на добрите бактерии и може да помогне и при варење.

Кефирот е исто така добар извор на хранливи материи. Една шолја обичен кефир содржи само 110 калории, а богата е со фосфор, калциум, витамин Б12, рибофлавин, магнезиум и витамин Д.

Дали има некои негативни страни?

„Нема многу негативност освен ако не ви се допаѓа вкусот“, вели регистрираниот диететичар Кит-Томас Ајоб. Тој понатаму советува да се читаат етикетите на производите бидејќи може да се додаваат шеќери и нагласува дека е безбеден за сите возрасти освен за оние кои се алергични на млечни производи.

Истражувањата откриваат некои изненадувачки придобивки од консумирањето кефир. Студијата објавена во иранско списание во 2015 година покажа дека консумирањето кефир го намалува нивото на шеќер во крвта кај дијабетичарите. Студијата објавена во списанието Clinical Lipidology 2017 за ефектите на кефирот врз холестеролот покажа значително намалување на „лошиот холестерол“.

Истражувачите веруваат дека пробиотиците во кефирот можат да влијаат на тоа како телото го апсорбира холестеролот од храната.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име