Дома Здравје Дали е поздрава црвената или зелената зелка? Едниот е посебен и заштедува...

Дали е поздрава црвената или зелената зелка? Едниот е посебен и заштедува многу проблеми – внимавајте кој ќе го изберете

214
0

Дали е поздрава црвената или зелената зелка? Едниот е посебен и заштедува многу проблеми – внимавајте кој ќе го изберете

Зелката е исклучително хранлива и корисна за здравјето бидејќи е богата со витамини и минерали. Главната разлика помеѓу црвената и обичната зелка е тоа што црвената зелка содржи антоцијанин, пигмент кој се наоѓа во семејството на флавоноиди кој делува како моќен антиоксиданс.

Овој зеленчук може да го зајакне имунитетот и да помогне во детоксикација на телото.

Исто така, црвената зелка е богата со витамини Ц и Е. Еве неколку важни придобивки од консумирањето на црвената зелка:

Содржи хранливи материи

Црвената зелка е нискокалорична, но богата со хранливи материи. На пример, една чаша (89 грама) сурова црвена зелка содржи само 28 калории, но и значително количество витамин Ц (56% од дневната препорака), витамин К (28%), како и помали количини на витамини Б6. , А, калиум и други хранливи материи.

Одличен антиоксиданс

Црвената зелка е одличен извор на антиоксиданси како што се витамин Ц, каротеноиди и флавоноиди, вклучувајќи антоцијанин и кемпферол. Истражувањата покажуваат дека црвената зелка има 4,5 пати повеќе антиоксиданси од зелената зелка. Содржи и сулфорафан, кој се формира при сечење или дробење зелка и кој има антиканцерогени својства.

Помага при воспаление

Црвената зелка помага да се намали воспалението кое може да придонесе за развој на многу болести. Дури и нанесувањето на листовите зелка на кожата може да го намали воспалението. На пример, луѓето со артритис кои користеле облоги од зелка забележале значително намалување на болката по четири недели од апликацијата.

Го подобрува здравјето на цревата

Црвената зелка може да ја подобри функцијата на цревата, да го намали воспалението и да помага при состојби како што е цревниот мукозитис. Исто така, тој е богат со влакна кои го поддржуваат здравјето на цревата, помагаат во варењето и го намалуваат ризикот од запек. Растителните влакна во зелката се околу 70% нерастворливи, што помагаат во движењето на храната низ цревата и 30% растворливи, кои ги хранат корисните бактерии во цревата.

Јадењето црвена зелка може да промовира подобро здравје и да помогне во спречување на разни болести.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име