Дали е добро да се користи ленено семе во случај на СТОМАЧНИ проблеми? Докторката Катарина даде ШОКАНТЕН одговор на ова прашање, а еве кој НИКОГАШ не треба да го консумира!
Лененото семе се користи во медицински цели илјадници години низ целиот свет.
Моментално е додаток во исхраната кој помага при болести како запек, хиперхолестеролемија. Лененото семе првенствено содржи влакна кои го спречуваат запекот, но внимателните истражувања кои ја покажуваат неговата супериорност во однос на другите форми на влакна не се докажани во истражувањата.
Лененото семе содржи омега-3 масни киселини, кои се полинезаситени масни киселини и нивната употреба во секојдневната исхрана е од суштинско значење. Студиите во 2009 година покажаа дека помага во намалување на нивото на триглицериди и холестерол. Најпрво се намалува фракцијата на ЛДЛ холестеролот, кој колоквијално е познат како „лош“ холестерол. ХДЛ-холестерол, кој се смета за здрав холестерол – пожелни се високи вредности во организмот. Освен во лененото семе, омега-3 масните киселини ги има во состојките како што се масна риба (харинга, скуша, лосос) и семето чиа, некои јаткасти плодови.
Во моментов се спроведуваат студии кои го докажуваат поволниот ефект од користењето на ленено семе кај болести како што се рак на јајниците, кардиоваскуларни заболувања, метаболички синдром, дијабетес, астма и воспаленија.
Не треба да се јаде сирово ленено семе, бидејќи може да содржи токсични соединенија во оваа форма. Додатоците од ленено семе треба да се консумираат во количини препорачани од производителот, премногу снабдување може да предизвика несакани ефекти. Лененото семе не треба да се користи за време на бременост и доење. Како и со секој додаток во исхраната со влакна, лененото семе треба да се консумира со големи количини на вода, во спротивно може да биде преголемо.
И покрај многуте извештаи, лененото семе не е докажано дека помага при стомачни тегоби.
Се препорачува да се консумираат 20-35 g влакна дневно и да се пие многу вода. Може да се вклучи во исхраната во форма на зеленчук, овошје, производи со повеќе житарки. Ако не можете да внесете доволно влакна во вашата дневна исхрана, можете да користите додатоци со растителни влакна. Постепено треба да ја зголемувате количината на влакна што ги јадете секој ден, во спротивно тоа може да предизвика прекумерни гасови, болки во стомакот. Едно јаболко веќе содржи 4,4 g влакна, а сокот од јаболко само 0,5. 1 чаша црвен грав содржи 13,6 g влакна и ½ шолја бадеми 8,7 g. – изјави докторката Катарина Даречка.