Го топи салото на стомакот и го намалува крвниот притисок за неколку секунди: 2 порции грав можат да направат чуда
Консумирањето грав е поврзано со помал индекс на телесна маса, помала телесна тежина и потенок струк
Една нова студија покажа дека јадењето грав може да помогне да се намали ризикот од смртоносни болести, како и да помогне во губење на тежината и подобрување на исхраната.
Во една студија објавена во Nutrition Journal, тие известуваат дека само две порции грав во вашата дневна исхрана можат да направат чуда за вашиот струк и целокупното здравје.
Како што истакнуваат, консумацијата на грав е значително поврзана со помал индекс на телесна маса, помала телесна тежина и потенок струк. Исто така, се покажа дека редовните јадат грав имаат поздрава исхрана, преполна со повеќе хранливи материи.
Податоците покажуваат дека гравот , особено пинто и црвениот грав, се одлични во намалувањето на ризикот од кардиоваскуларни болести, а приближно 180 грама дневно се исто така поврзани со одржување на холестеролот под контрола. Ако го комбинирате ова со поздрава исхрана, многу помали се шансите да се соочите со овие здравствени проблеми.
Студијата покажа дека консумацијата на грав малку го зголемува внесот на натриум, што е поврзано со висок крвен притисок. Меѓутоа, во исто време е забележан и зголемен внес на калиум, што на крајот доведе до рамнотежа на натриумот и крвниот притисок.
Истражувањето исто така сугерираше дека оние кои сакаат да го прифатат овој избор на храна би можеле да го намалат внесот на натриум едноставно со исцедување и испирање на конзервираните грав пред да ги јадат.
Беше откриено дека групата што го консумирала гравот имала повисоки нивоа на есенцијални хранливи материи како што се витамин Е, магнезиум, железо, фолна киселина и холин, како и калциум, калиум и диетални влакна. Тие, исто така, консумирале повеќе протеини од растително потекло, морска храна, грав, зеленчук и зеленчук од другите кои избегнувале мешунки.