Дома Здравје Го нарекуваат есенска инфузија: Чајот направен од ова растение го чисти црниот...

Го нарекуваат есенска инфузија: Чајот направен од ова растение го чисти црниот дроб, го отстранува уморот, се бори против анемијата…

835
0

Го нарекуваат есенска инфузија: Чајот направен од ова растение го чисти црниот дроб, го отстранува уморот, се бори против анемијата…

Со редовно пиење чај се зголемува нивото на енергија, телото се детоксицира, а во овој случај не треба да се грижите за имунитетот кој на овој начин се зајакнува.

Копривите се најдобри за есен
Камилицата и нането секако се меѓу најпопуларните чаеви, но оние што ги разбираат растенијата препорачуваат да имате и невен, рузмарин, коприва, лаванда, жалфија и глуварче во домашната билна аптека.

Копривата ја нарекуваат и „есенски пијалок“ токму затоа што ја зголемува енергијата и го зајакнува организмот , што е особено важно во преодниот период, односно во есен, што може да биде голем шок за организмот по топлото лето.

Полна е со железо
Копривата содржи големо количество железо, а се класифицира како еден од најдобрите природни лекови против анемија. Освен со минерали од железо, богат е и со витамини Ц, К, минерали магнезиум, калциум, фосфор… Содржи и хлорофил, танини, слуз, каротеноиди, пренесува Крстарица .


Копривата е најпозната како природен лек против анемија. Поволно делува на стабилизирање на шеќерот во крвта, а благодарение на диуретичното дејство го регулира и крвниот притисок. Го забрзува варењето и излачувањето на токсините од телото.

Детоксицира
По богат оброк, чајот од коприва ќе ја прочисти крвта и ќе го зајакне организмот. Чајот најдобро се пие млак, незасладен и во мали голтки. Во чајот можете да додадете мед, сок од лимон и рендан ѓумбир. На овој начин дополнително ќе го зајакнете организмот и ќе го заштитите од разни инфекции кои демнат во зима.

Одлична за црниот дроб
Во народната медицина копривата е многу широко употребувана: се користи за лекување на ревматски заболувања и гихт, против црн дроб, слезина, стомачни болки, акни и егзема, опаѓање на косата, за варење, за запирање на крварење, против главоболка , несоница и нервоза. .

Освен за чај, од копривата може да се направат вкусни и здрави јадења како што се салати, супи и пити.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име