Дома Твој готвач Го имаме најдобриот рецепт за тесто кое ќе ви ги даде најсочните...

Го имаме најдобриот рецепт за тесто кое ќе ви ги даде најсочните лепчиња и цимет ролнички

60
0

Го имаме најдобриот рецепт за тесто кое ќе ви ги даде најсочните лепчиња и цимет ролнички

Во кулинарскиот свет, има нешто особено привлечно за универзалните рецепти – оние што можат да послужат како основа за различни видови десерти. Таков е случајот со ова тесто, кое ги спојува кифличките и лепчињата цимет во една неверојатно вкусна приказна. Секој кој некогаш го почувствувал мирисот на свежо испечен ролати цимет или топли лепчиња знае колку можат да бидат поразителни таквите моменти. Подолу ви го претставуваме најдобриот рецепт за тесто направено од најквалитетните состојки на Диго , како и рецептите за кифлички и лепчиња од цимет што ги подготвивме во нашата работилница Cooking&Networking .

Рецепт за тесто во кое ќе уживате

Она што го прави ова тесто посебно е неговата неверојатна текстура и приспособливост. Свилено меко и во исто време доволно цврсто за да издржи разни филови, одлично се вклопува во сите потреби на слатките колачи. Без разлика дали правите привлечно миризливи кифлички од цимет со богат прелив или класични лепчиња исполнети со џем, ова тесто формира магична основа која ги поврзува вкусовите и текстурите во совршена целина.

При правењето на тестото, клучни се трпеливоста и правилното дозирање на состојките. Процесот на мешање, нараснување и обликување на ова тесто овозможува еден вид медитација – момент кога можете да се поврзете со традицијата и да уживате во подготовката на домашните деликатеси. Покрај тоа, ова тесто е подеднакво љубител на експериментирање; покрај основните рецепти, можете да додадете зачини, кора од цитрус или дури и да ги менувате видовите на пломби за да создадете своја верзија на совршенство. Во остатокот од статијата ви презентираме рецепти за кифлички и лепчиња со цимет, кои го користат ова универзално тесто.

Состојки за кифлички и лепчиња цимет:

Брашно (Т-550) – 1000 гр

Шеќер – 150 гр

Путер – 200 гр

Јајца – 4

Млеко – 400 мл

Квасец – 60 гр свеж (20 гр сув)

Сол – 10 гр

Состојки за смесата со цимет:

Кафеав шеќер – 100 гр

Цимет – 2 лажички

Путер – 100 гр

Фил за лепчиња по желба (џем, чоколадо)

Подготовка:

Во сад ставете го брашното, шеќерот, солта и квасецот. Измешајте ги стопениот путер, јајцата и млекото и замесете мазно тесто.

Одделете половина од тестото за ролати со цимет и половина за лепчиња.

Оставете го тестото да одмори 1 час на собна температура.

За ролатите со цимет, развлечете го тестото во правоаголник со дебелина од околу 0,5 см.

Измешајте ги состојките за смесата со цимет и рамномерно распоредете ги по површината на тестото.

Тестото расукајте го цврсто и исечете ги на прстени со дебелина од околу 3 см.

Ролатите наредете ги на плех обложен со хартија за печење.

Се пече во рерна загреана на 180°C околу 20-25 минути, додека не порумени.

Извадете го од рерна, премачкајте со путер додека е топло и оставете да се излади.

За лепчиња, втората половина од тестото поделете ја на 15 дела и обликувајте ги во топчиња.

Ставете ја топката на дланка и направете вдлабнување, ставете го филот по желба и добро затворете ги краевите.

Затворениот дел ставете го на плех со помала празнина, оставете го да нарасне околу половина час и ставете го во загреана рерна на 180° околу 25-30 минути.

Извадете го од рерна, оставете да се излади и посипете со шеќер во прав.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име